Eveniment

România a coborât în primul trimestru de pe locul 15 pe 16 în rândul ţărilor cu datorii riscante

Autor: Oncu Marius Gheorghe

07.04.2011, 10:12 21

Costurile pentru asigurarea datoriilor statului român împotrivariscului de default au scăzut în primul trimestru al anului, iarRomânia a coborât o poziţie în topul ţărilor cu cel mai ridicatrisc, pe locul 16, potrivit unui raport al firmei de monitorizare apieţei financiare CMA.

Credit default swap-ul (costul de asigurare larestructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea lacinci ani ale României a scăzut de la 2,902 puncte procentuale lasfârşitul anului trecut la 2,311 puncte procentuale la finele luniimartie. Asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari aRomâniei a coborât astfel de la 290.200 dolari la 231.100dolari.

CDS-ul determină randamentul cerut de investitorii străinipentru achiziţia de titluri suverane. În plus, CDS-urileinfluenţează şi costul finanţării externe pentru companii şibănci.

Totodată, probabilitatea cumulativă de default în cazul Românieis-a redus de la 18,7% la sfârşitul anului trecut la 15,3% înmartie, se arată în raport.

La sfârşitul primului trimestru al anului trecut, România ocupapoziţia a 15-a, cu o probabilitate de default de 13,3% şi un CDS de2 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO