Eveniment

România a evitat la limită recesiunea în 2012. Oamenii de afaceri sunt însă dezamăgiţi

România a evitat la limită recesiunea în 2012. Oamenii de afaceri sunt însă dezamăgiţi

Autor: Claudia Medrega, Mirabela Tiron, Ioana Nita

15.02.2013, 00:07 1813

Creşterea economică a fost însă "pe muchie", economia României în­re­gistrând o creştere firavă, de 0,2%, atât pe întregul an 2012, cât şi în ultimul tri­mestru faţă de T3 2012, potrivit datelor "semnal" anunţate de Institutul de Statistică.

În schimb, economia Germaniei, motorul de creştere al Europei, s-a contract cu 0,6% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de T3 2012, mai mult decât eco­nomia Franţei care a scăzut cu 0,3%, ceea ce arată că zona euro se afun­dă şi mai mult în recesiune.

Dintre statele est-europene, Un­ga­ria a înregistrat cea mai mare scă­dere economică tri­mes­trială, de 0,9%, în principal din cauza de­cli­nului din sectorul agricol şi in­dus­trial. La polul opus se află economia Po­loniei, cea mai mare din Europa de Est, care s-a menţinut pe creştere cu un avans de 0,7%.

"Economia europeană a mers prost în ansamblu în 2012. Sen­zitivitatea ridi­ca­tă a eco­no­miei româneşti faţă de eco­no­mia UE ne-a influenţat negativ, efec­tul de contagiune fiind resimţit la evo­luţia producţiei industriale şi a ex­por­tu­rilor", afir­mă Cristian Socol, con­si­lier eco­nomic al premierului Ponta.

Oamenii de afaceri sunt dezamăgiţi şi spun că avansul de 0,2% al PIB nu este suficient. Ei afirmă că economia are nevoie urgent de măsuri de relan­sare şi susţin că Guvernul trebuie să gă­sească cheia pentru a proteja şi încuraja capitalul autohton şi, în plus, să impulsioneze exporturile, în principal în afara UE.

"Creşterea de 0,2% a PIB nu s-a simţit deloc în buzunarele românilor. Economia are nevoie urgent de măsuri de relansare. Măcar un euro să se inves­tească pentru sprijinirea mediului de afa­ceri", spune Moham­mad Murad, pre­şe­dintele grupului de firme Perla Majestic.

Varianta provizorie a PIB în tri­mes­trul patru şi pe întreg anul 2012 va fi anunţată de Statistică la 6 martie şi ră­mâ­ne de văzut dacă, după ajustarea ci­­fre­lor, economia va păstra avansul uşor sau va trece în teritoriu negativ.

Pentru 2013 entuziasmul privind creş­terea economică s-a mai temperat, prognozele - revizuite deja din prima lună a anului în jos - indicând un plus de 0,5-1,6%.