Eveniment

România a exportat anul trecut servicii în valoare record de 15 mld. euro

Andrei Caramitru, McKinsey: Activităţile de servicii presupun investiţii mici, de aceea România are potenţial de creare rapidă de multe locuri de muncă în domenii cum este cercetarea-dezvoltarea, de exemplu

Andrei Caramitru, McKinsey: Activităţile de servicii presupun investiţii mici, de aceea România are potenţial de creare rapidă de multe locuri de muncă în domenii cum este cercetarea-dezvoltarea, de exemplu

Autor: Adelina Mihai

28.04.2015, 00:08 1120

Creşterea exporturilor de servicii creative este principala sursă de creare rapidă de locuri de muncă bine plătite.

Exporturile de servicii ale Ro­mâniei au ajuns anul trecut la valoarea de 15 miliarde de euro, în creştere cu 12% faţă de anul 2013 şi la un nivel dublu faţă de anul 2005, arată datele Băncii Naţionale.

Transportul, serviciile pentru afaceri, cele de prelucrare a bunurilor şi cele de IT&C sunt principalele categorii mari de exporturi de servicii, reprezentând împreună peste 80% din totalul exporturilor de servicii (adică 12,5 mld. euro). 

În total, România a avut în 2014 exporturi de bunuri şi servicii în cuantum de 67,5 miliarde de euro, din care bunurile au reprezentat 53,5 mld. euro.

Marea surpriză a anului trecut a fost dezvoltarea accelerată a serviciilor creative- sector care include consultanţa de afaceri, serviciile informatice, serviciile juridice şi de cercetare- dezvoltare - iar specialiştii spun că acestea au cel mai mare potenţial de creştere a capacităţii de a crea noi locuri de muncă bine plătite.

„Sectorul serviciilor de cercetare-dezvoltare, deşi are valori foarte reduse, a crescut cu 25% în ultimul an. Mizez în anii care urmează pe exportul de servicii de cercetare-dezvoltare, pentru că odată cu dezvoltarea în România a cercetărilor în domeniul laserului la Măgurele comenzile externe vor începe să curgă. În plus, sunt în curs o serie de centre de cercetare ale unor companii multinaţionale (de ex.: centrul Renault de la Titu, cel al DeLonghi la Cluj sau cel al Continental de la Timişoara), de aceea mă aştept ca peste 2- 3 ani să avem o explozie a exporturilor de servicii de cercetare-dezvoltare“, a spus prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător asociat al Cen­trului de Macromo­delare Economică al Aca­demiei Române.

România a exportat anul trecut servicii creative de peste 4,7 mld. euro, structurate astfel: servicii tehnice comerciale şi alte servicii pentru afaceri de 1,6 mld. euro (în creştere cu 20% faţă de 2013), servicii de consultanţă profesională şi managerială de 1,5 mld. euro (Ă4% faţă de 2013), servicii informatice de 1,4 mld. euro (Ă15% faţă de 2013) şi servicii de cercetare-dezvoltare de 179 de milioane de lei (Ă25% faţă de 2013).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO