Eveniment

România a exportat în primele nouă luni din 2019 aproape 10 mil. tone de cereale, în valoare de 1,8 mld. euro: „Diferenţa dintre noi şi Ecuador este că ei exportă banane, noi cereale“

România a exportat în primele nouă luni din 2019...

Autor: Florentina Niţu

19.12.2019, 18:50 656

Jumătate din recolta de grâu a României din acest an, 5 mil. tone, a fost exportată în ţări ca Spania, Egipt, Italia, Arabia Saudită, Iordania, Germania sau Libia în primele nouă luni din 2019. În 2018, România a exportat în ţările Uniunii Europene şi în state terţe peste 12 milioane de tone de cereale, de circa 2,2 miliarde de euro.

În primele nouă luni din anul 2019, România a exportat 5 milioane de tone de grâu, 3,8 milioane de tone de porumb şi 900.000 de tone de orz, în valoare de 1,8 miliarde de euro, în ţările membre ale UE, dar şi în alte state terţe, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, bazate pe informaţii de la Nomenclatorul Combinat şi Direcţia Generală a Vămilor.

„Noi suntem printre primii la producţia de porumb, floarea-soarelui şi grâu la nivelul UE, dar ar trebui să ne punem întrebarea de ce alte ţări nu accelerează producţia de materie primă. Pentru că ele încearcă să-şi echilibreze lanţul de producţie, nu să aibă excedente pe anumite zone. Ele încearcă să aibă un lanţ integrat local şi să ducă în afară valoarea adăugată“, a spus Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei Produsului Agricol Românesc (APAR).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO