Eveniment

ROMÂNIA A IEŞIT DIN RECESIUNE: ECONOMIA A CRESCUT CU 0,6% ÎN T1 FAŢĂ DE T4 2010. INDUSTRIA, MOTORUL CREŞTERII. Citiţi reacţiile de astăzi ale celor mai importanţi 10 economişti din România

ROMÂNIA A IEŞIT DIN RECESIUNE: ECONOMIA A CRESCUT CU 0,6% ÎN T1 FAŢĂ DE T4 2010

Autor: Adrian Voicu

13.05.2011, 10:00 3043

Produsul Intern Brut (PIB) în primul trimestru din 2011 a fost,în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrulanterior, arată datele flash publicate astăzi de InstitutulNaţional de Statistică (INS).

Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2010, PIB-ul aînregistrat o creştere de 0,3%.

Tehnic, două scăderi consecutive ale PIB-ului trimestrial indicăintrarea unei economii în recesiune, ceea ce s-a întâmplat cueconomia românească în trimestrul IV din 2008 şi trimestrul I din2009. Invers, nu este valabil, adică două trimestre de creştere nusunt echivalente cu ieşirea din recesiunea, dar aşteptareamass-media şi a publicului s-a creat în acest sens şi astfelindicatorul va avea valoare în primul rând psihologică, ceea cepentru economie înseamnă mult, afirmă specialiştii.

În calculul PIB intră toate componentele economiei naţionale,fiind un indicator sintetic care caută să măsoare tot ceea ce seîntâmplă în economia locală.

Produsul intern brut pentru trimestrul I 2011, în variantăprovizorie, va fi publicat prin comunicat de presă, conformcalendarului de pe site-ul INS, în data de 8 iunie 2011.

Producţiaindustrială este principalul motor carea reuşit să scoată economia din recesiune, în primul trimestruaceasta înregistrând o creştere cu peste 10% în primul trimestru,susţinută de toate sectoarele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO