Eveniment

România a intrat în stare de alertă. Care sunt cele mai importante schimbări

România a intrat în stare de alertă. Care sunt cele...

Autor: Mihaela Gidei

15.05.2020, 13:14 4502

România a intrat vineri în stare de alertă, după două luni în care a fost declarată starea de urgenţă. Sunt şapte mari schimbări care le vor face românilor viaţa mai uşoară. Cea mai importantă este introducerea obligativităţii măştii de protecţie în spaţiile publice închise. 

Măsurile anunţate joi seara de autorităţi şi care privesc regulile care trebuie respectate în timpul stării de alertă aduc modificări în ceea ce priveşte viaţa românilor. Acestea au fost anunţate aproape de miezul nopţii de joi spre vineri, cu câteva minute înainte să expire starea de urgenţă şi să înceapă starea de alertă.

Pentru început, românii pot ieşi din casă fără declaraţie sau adeverinţă de la angajator, aşa cum trebuiau să procedeze în starea de urgenţă. De vineri, a fost înlăturată regula care spunea că românii pot pleca de acasă în baza unei liste scurte de motive. Însă declaraţia pe proprie răspundere se menţine în cazul celor care vor să părăsească localitatea, tot pentru motive întemeiate.

În starea de alertă, românii trebuie să poarte mască în toate mijloacele de transport în comun, la serviciu, în magazine şi în toate spaţiile publice. În starea de urgenţă, nu era această obligaţie.

De vineri, românii pot merge la dentist, la coafor sau la saloanele de cosmetică. Până joi, aveau voie doar la stomatolog, în caz de urgenţă. Şi mall-urile sunt deschise de vineri: doar cele mici, cu suprafaţă de până în 15.000 metri pătraţi şi magazinele trebuie să aibă deschidere spre stradă.

Tot de vineri, românii pot participa la slujbe, însă doar dacă sunt organizate în aer liber.

În starea de alertă, oamenii pot merge la spital şi dacă nu au probleme urgente, însă cu condiţia să îşi programeze vizita la medic, în timp ce în starea de urgenţă puteau ajunge la spital doar în cazuri majore.

De asemenea, vineri au fost deschise şi parcurile, însă nu şi locurile de joacă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO