Eveniment

România a întrecut Portugalia la PIB-ul nominal şi a ajuns pe locul al 14-lea în UE la acest indicator

România a întrecut Portugalia la PIB-ul nominal şi a...

Autor: Iulian Anghel

22.03.2019, 00:07 3007

Potrivit datelor publicate de Eurostat, oficiul european de statistică, România a intrat anul trecut în rândul ţărilor cu un PIB de peste 200 de miliarde de euro – 202 mld. euro, mai precis. Au mai depăşit acest prag în 2018 Ce­hia şi Portugalia şi astfel, alături de Da­ne­­marca, sunt acum în UE patru ţări cu un produs intern brut între 200 şi 300 mld. euro, cu precizarea că Dane­marca se află aproape de 300 mld. euro.

În 2017, Portugalia se afla în clasa­mentul PIB-ului nominal peste Cehia şi România, fiind întrecută în 2018 de ambele ţări, după ce creşterea economică înre­gistrată, de 2,1%, a fost sub cea a Cehiei (3%) şi a României (4,1%). De precizat că în cazul României PIB-ul nominal este prognozat, iar în cazul Portu­galiei este estimat. De asemenea trebuie arătat că cele două ţări au populaţii şi teritorii la jumătate faţă de România.

Cu o creştere economică de peste 5%, era de estimat că România va întrece Cehia la PIB-ul nominal. Diferenţa dintre cele două economii era, în 2017, de doar 4,7 mld. euro: 191,7 mld. euro Cehia şi 187,5 mld. euro România. Portugalia avea, în acelaşi an, un PIB nominal de 194,6 mld. euro. În 2018 însă, PIB-ul nominal al Cehiei, la o creştere reală cu un punct procentual sub România, a avansat cu 15,7 mld. euro. PIB-ul României a crescut cu 14,5 mld. euro, iar diferenţa dintre cele două economii s-a majorat la 5,4 mld. euro. PIB-ul nominal al Portugaliei a crescut cu 6,9 mld. euro şi, astfel, şi Cehia, şi România au trecut în faţa Portugaliei în acest clasament. Creş­terea PIB-ului real al României, de 4,1%, a fost în 2018 a şaptea ca mărime din UE.

Guvernul a mizat anul trecut pe o creştere economică de 5,5%, estimare redusă apoi la 4,5%. Primele estimări de PIB au subliniat o creştere de 4,1% în 2018. Acum guvernul merge, pentru acest an, tot pe o creştere de 5,5%, deşi economiştii spun că ciclul de creştere se închide – am avut, practic, unul dintre cele mai lungi cicluri de creştere şi, inevitabil, urmează restrângerea.

Majoritatea analiştilor văd pentru România o creştere de 3-3,5% pentru acest an. O prognoză ceva mai optimistă este a Comisiei Europene, care anticipează un avans al PIB de 3,8%.

Comisia va prezenta astăzi public raportul de ţară pentru România care a fost lansat la finalul lui februarie. În docu­men­tul ce va fi dezbătut azi Comisia arată că, în ciuda creşterii robuste din ultimii ani, modelul de creştere economică bazată pe consum afectează pe termen lung capacitatea României de a atinge standardele UE. Comisia mai arată că, în ciuda cifrelor, inflaţia mare afectează veniturile oamenilor, iar creşterea din pix a salariilor loveşte în competitivitate.

Comisia mai arată că, din 2016, Ro­mâ­nia a abandonat consolidarea fiscală şi a deviat semnificativ de la MTO (obiec­tivul pe termen mediu care îi limitează defi­citul structural la 1% din PIB). Dar în viitor ţa­ra va trebui să ţină seamă de aceste obser­vaţii şi să facă consolidare fiscală pentru a nu fi prinsă pe picior greşit în momentul în care economia se va restrânge.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO