Eveniment

România a mai primit încă 150.000 de doze de vaccin, dar nu au fost consumate nici jumătate din primele doze

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare: Am luat şi noi la cunoştinţă de situaţia de la spitalul din Găeşti şi pot să vă spun următoarele lucruri: faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparţin etapei 1 nu este o tragedie. Până la urmă important este că au fost vaccinate.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare: Am luat şi noi la cunoştinţă de situaţia de la spitalul din Găeşti şi pot să vă spun următoarele lucruri: faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparţin etapei 1 nu este o tragedie. Până la urmă important este că au fost vaccinate.

Autor: Miruna Diaconu

07.01.2021, 00:05 2193

♦ De la începutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie, doar 58.555 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19.

România a mai primit miercuri încă 150.000 de doze de vaccin, fiind a treia tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech.

Dozele de vaccin au sosit în România cu avionul, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Totuşi, la primele două tranşe, România a primit un total de 150.000 de doze de vaccin, dar de la începutul campaniei de vaccinare nu au fost consumate.

Astfel, în România s-au vaccinat doar 58.554 de persoane, conform datelor Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea din ziua de 6 ianuarie, adică doar 39% din totalul primelor doze de vaccin au fost folosite.

Între 4 şi 6 ianuarie au fost vaccinate în medie 16.00 de persoane, sub estimările lui Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, care a spus că începând cu data de 4 ianuarie se vor vaccina câte 20.000 de persoane. Chiar şi cu o astfel de cifră, campania de vaccinare merge mult prea lent pentru a se putea imuniza populaţia astfel încât România să scape de coronavirus.

Cele 150.000 de doze au fost distribuite în toate centrele regionale de distribuţie din Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

Totodată, la Spitalul din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, managerul Laurenţiu Beluşică a anunţat că vor fi vaccinate toate persoanele care doresc, nu doar cadrele medicale.

Decizia acestuia trece peste procedura primei etape din strategia de vaccinare în care sunt imunizate doar angajaţii din sistemul sanitar - cei din linia întâi anti-COVID.

„A fost deschis azi şi centrul de vaccinare din spitalul Găeşti. Admi­nistrăm vaccinul anti-COVID oricărei persoane care se prezintă voluntar la centru“, a anunţat pe pagina sa de Facebook Laurenţiu Beluşică.

Managerul spitalului a declarat pentru Realitatea Plus că refuză să arunce dozele de ser neutilizate şi, prin urmare, a început să vaccineze orice doritor, indiferent de vârstă sau de gradul de risc privind efectele bolii.

Vaccinul scos de la temperatura de minus 80 de grade se poate păstra 5 zile în frigider normal. Dintr-un flacon se pot face 5 vaccinuri, iar la Spitalul Găeşti nu au vrut toţi să se vaccineze şi ca să nu fie aruncate dozele, managerul spitalului a declarat că se pot vaccina şi persoanele care nu fac parte din categoria cadrelor medicale.

Ulterior, managerul spitalului a declarat faptul că intenţia sa a fost doar la nivel declarativ, astfel că nu a pus în practică ceea ce a spus, respectând astfel procedura impusă. Procedura, totuşi, nu a luat în calcul posibilitatea ca mulţi oameni să nu dorească să se vaccineze.

După incidentul de la Găeşti, Valeriu Gheorghiţă a declarat într-o conferinţă de presă faptul că nu este o tragedie modul în care intenţiona managerul spitalului să procedeze.

„Am luat şi noi la cunoştinţă de situaţia de la spitalul din Găeşti şi pot să vă spun următoarele lucruri: faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparţin etapei 1 nu este o tragedie. Până la urmă important este că au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile şi anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa 1, aşa cum prevede strategia, pentru că nu întâmplător această etapizare a fost făcută tocmai pentru a echilibra disponibilitatea reală a vaccinurilor cu persoanele care au cea mai mare nevoie să fie vaccinate în această perioadă, acest aspect urmează să fie verificat. Din acest punct de vedere vorbim local de un management defectuos“, a spus Valeriu Gheorghiţă.

miruna.diaconu@zf.ro

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO