Eveniment

România, a patra cea mai mare creştere economică din UE în T4, an/an

România, a patra cea mai mare creştere economică din...

Autor: Răzvan Botea

15.02.2019, 00:05 1060

România s-a lăudat în ultima vreme cu cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană, dar în ultimul trimestru al anului trecut creşterea economică din România faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost mai mică decât a Poloniei şi Ungariei, ţări din regiune cu care România este în competiţie pentru atragerea investiţiilor străine.

Potrivit datelor Eurostat, econo­mia României a avut un avans de 4% în trimestrul al patrulea al anului trecut faţă de aceeaşi perioadă a anului pre­ce­dent. Prin comparaţie, Polonia a avut un avans de 4,6% pentru aceeaşi perioadă, în timp ce economia Unga­riei a urcat cu 4,8%. Cea mai dinamică creştere în perioada menţionată a fost înregistrată de Letonia, ţară al cărei PIB a crescut cu 5,5% în T4 2018 faţă de acceaşi perioadă a anului precedent.

Bulgaria a înregistrat un avans de 3,1% în trimestrul al patrulea al anului tre­cut faţă de aceaşi perioadă din 2017. Cele mai mici creşteri ale PIB-urilor pent­ru statele în care există în acest mo­ment date au fost înregistrate în Ita­lia (0,1%), Germania (0,6%) şi Franţa (0,9%). Germania, Italia şi Franţa sunt pri­mii trei parteneri la export ai Ro­mâ­niei, aproximativ 42% dintre ex­por­turile româneşti având ca destinaţie una dintre aceste trei ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO