♦ Circa 40% dintre românii aflaţi în risc de sărăcie nu-şi permit să mănânce o masă cu carne, peşte sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile ♦ La nivelul Uniunii Europene, valoarea medie a acestui indicator este de 22,3% ♦ Cele mai mari ponderi sunt în Slovacia, Ungaria şi Bulgaria.
România a înregistrat a patra cea mai mare pondere a oamenilor în risc de sărăcie care nu-şi permit o masă cu carne sau peşte. Astfel, la nivelului anului 2023, circa 40% dintre românii aflaţi în risc de sărăcie nu şi-au permis să mănânce o masă cu carne, peşte sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile, după cum arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică.
Dacă ne uităm la persoanele expuse riscului de sărăcie în 2023, ponderea la nivelul UE a fost de 22,3%, ceea ce indică o creştere de 2,6 puncte procentuale faţă de 2022 , când era de 19,7%. La nivelul ţărilor membre ale UE, cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie care nu îşi pot permite o masă adecvată a fost înregistrată în Slovacia (45,7%), urmată de Ungaria (44,9%) şi Bulgaria (40,2%). La polul opus, cea mai mică pondere a fost înregistrată în Irlanda (4,2%), urmată de cele din Cipru (5,0%) şi Portugalia (5,9%).