Eveniment

România a primit undă verde de la Banca Mondială să ia 1 mld. euro. Creşterea economică din 2013 intră deja în malaxorul ajustărilor. Reformele structurale întârzie

România a primit undă verde de la Banca Mondială să ia 1 mld. euro. Creşterea economică din 2013 intră deja în malaxorul ajustărilor. Reformele structurale întârzie

De la stânga la dreapta: Hans Timmer - director, Banca Mondială, Gallina Andronova - Vincelette - senior economist, Banca Mondială, François Rantrua - director de ţară pentru România al Băncii Mondiale, Claudiu Doltu - secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Ionuţ Dumitru - preşedintele Consiliului fiscal. Foto: Banca Mondială

Autor: Claudia Medrega

18.01.2013, 00:07 942

Comisia Europeană prognoza în toamna anului trecut o creştere a PIB de 2,2% pen­tru 2013, iar FMI vedea po­sibil chiar un avans de 2,5%. Cel mai probabil, în perioa­da următoare, atât Comisia, cât şi FMI vor veni cu noi estimări, apropiate de cifra avansată de Banca Mondială, având în vedere reve­nirea economică lentă la nivelul regiunii.

Analiştii băncilor comerciale sunt mai pe­simişti, modificându-şi prognozele de PIB spre 0,5-1,5%, în timp ce autorităţile ro­mâne au avansat o estimare de creştere eco­nomică de 1,8%, apropiată de cea a BERD.

"Principala cauză a ajustării prog­no­zei PIB este situaţia din Europa. Vedem că zona euro este în recesiune şi, inevi­ta­bil, vor fi implicaţii şi pentru România. Creş­te­rea econo­mică, peste tot în noile sta­te mem­bre ale Uniunii Euro­pene, este mai mi­că, mergând, pe medie, spre 1%. Cre­dem că prognoza de 1,6% pen­tru Ro­mânia este uşor conservatoare şi nu luăm în cal­cul o creştere economică mai mică", a declarat Cătălin Păuna, eco­no­mistul-şef al biroului Băncii Mondiale de la Bucureşti. El a fost prezent la o confe­rinţă organizată ieri la ASE, care a avut ca temă perspec­tivele de creştere econo­mică la nivel global.

Cererea internă, investiţiile publice şi pri­vate şi îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fon­durilor europene ar urma să fie princi­pale­le motoare de creştere în acest an pentru România. Şi anul trecut s-a con­turat un trend de ajus­tare a prognozelor pri­vind creşte­rea eco­no­mică, având în ve­dere contextul extern ten­sionat şi încetinirea comerţului extern. Ni­mic nu mai poate fi si­gur în aceste vremuri atât de complicate.

Pentru întregul an 2012, atât analiştii băn­cilor, cât şi instituţiile financiare interna­ţio­na­le şi-au ajustat prognozele privind creşterea eco­nomică, ultimele estimări fiind incluse în inter­valul 0-0,6%, fără să fie exclus scenariul trecerii PIB în teritoriul negativ. Banca Mondială in­dică acum un plus al PIB de 0,6% pentru 2012.

Banca Mondială recomandă noilor state mem­­bre ale UE, inclusiv României, poli­tici ma­cro pru­dente care să dea încre­de­re pieţelor fi­nan­cia­re - respectiv cali­bra­rea eforturilor de con­so­li­dare fiscală pent­ru a susţine creş­terea eco­no­mi­că, po­litici pentru sectorul finan­ciar ca­re să asi­gure stabilitatea siste­mu­lui şi accesul de­bi­torilor viabili la credit şi po­li­tici monetare efi­ciente pentru care să asi­gu­re buffere împo­tri­va şo­curilor externe, după cum a declarat Gal­lina Vincelette, se­nior eco­nomist la Banca Mon­dia­lă. Totodată, in­sti­tu­ţia financiară susţi­ne implemen­tarea unor reforme structurale ca­re să ajute la de­pă­şirea provocărilor fiscale, fi­nan­cia­re, de­mografice şi legate de piaţa muncii şi ca­re să am­plifice potenţialul de creştere.

Board-ul Băncii Mondiale a aprobat în iu­nie 2012 acordarea unui împrumut de 1 mld. euro către statul român pen­tru po­li­tici de dez­vol­tare, cu opţiune de amâ­na­re a tragerii.

România a îndeplinit precondiţiile con­veni­te cu Banca Mondială, astfel că săp­tămâna tre­cută a devenit disponi­bi­lă linia de credit de 1 mld. euro at­aşată pro­gra­mului de re­forme agre­at în pri­mă­va­ra anului trecut, a decla­rat Fran­çois Ran­trua, coun­try manager la Banca Mon­dială. Împrumutul are ata­şat un pachet de re­for­me în energie, fi­nanţe publice şi sănătate.

Reformele struc­tu­rale şi creşterea ab­sorb­ţiei fondurilor europene sunt două dintre soluţiile care ar putea să ducă îm­bu­nă­tăţirea potenţialului creş­terii econo­mi­ce, potrivit lui Ionuţ Dumitru, pre­şe­dintele Consiliului fiscal.

El a adus în dis­cu­ţie reforma din sec­torul sanitar şi învă­ţă­mânt, reforma com­paniilor de stat, îm­bu­nă­tăţirea colec­tării taxelor şi creşterea efi­cienţei cheltuielilor.

FMI, Comisia Euro­pe­ană şi Banca Mon­dia­lă au continuat ieri dis­cuţiile, fiind pre­zenţi la BNR şi la Guvern. Dacă unele ţinte sta­bilite pentru anul tre­cut, inclusiv obiectivul de deficit bu­ge­tar, au fost îndeplinite, România are şi res­tanţe, calen­darul de pri­va­tizări şi termenele stabilite pentru selecţia ma­nagerilor privaţi fiind decalate.

În condiţiile în care Guvernul va cere o pre­lungire cu 3-5 luni a termenelor din acor­dul cu FMI pe reforme structurale, după cum a de­cla­rat premierul Ponta, automat s-ar putea pre­lungi acordul ac­tual stand-by preventiv - care ar fi trebuit să fie finalizat la sfârşitul lunii mar­tie - şi ar putea fi decalată eli­be­rarea ultimelor două tranşe de bani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO