Eveniment

România a rămas printre statele cu cele mai multe insolvenţe din Europa Centrală şi de Est, cu toate că numărul acestora a scăzut cu peste 16% anul trecut

România a rămas printre statele cu cele mai multe insolvenţe din Europa Centrală şi de Est, cu toate că numărul acestora a scăzut cu peste 16% anul trecut

Autor: Bogdan Cojocaru

08.02.2012, 16:46 406

România a coborât cu o treaptă, pe locul trei, în topul insolvenţelor companiilor din Europa Centrală şi de Est, numărul acestora reducându-se cu 16,4% anul trecut, la 4.580, în condiţiile în care tendinţa din regiune este de creştere din cauza înăspririi creditării şi încetinirii avansului economic, potrivit unui studiu al agenţiei de consultanţă de credit Creditreform.

În 2010, numărul insolvenţelor din sectorul corporate a crescut cu 19,5% în România.

Topul pe anul trecut este condus de departe de Ungaria, pentru care Creditreform a luat în evidenţă 20.322 de falimente şi alte forme de lichidare, în creştere cu 16,2% comparativ cu 2010. Ungariei îi urmează în clasament Cehia, cu 6.753 insolvenţe, cu 21,5% mai mult decât în anul anterior.

În topul creşterilor insolvenţelor, pe primul loc se află Bulgaria, cu un avans de 114,3%. La polul opus, Letonia a înregistrat o scădere de aproape 67% a indicatorului. De altfel, Letonia, România şi Estonia sunt singurele state din regiune în care numărul insolvenţelor s-a redus.

Pe ansamblul regiunii, indicatorul a avansat cu 6,1%.

"Mediul economic este influenţat mult de criza datoriilor din Europa de Vest. În general, situaţia este foarte tensionată din cauza crizei creditului care devine tot mai accentuată", notează studiul.

Fondul Monetar Internaţional a redus estimarea de creştere economică pentru Europa Centrală şi de Est pentru acest an de la 1,6% la 1,1% din cauza pericolelor care ar putea veni din zona euro, scrie Bloomberg.

Publicaţia franceză La Tribune a remarcat o diferenţă majoră între nordul Europei, unde numărul numărul falimentelor din sectorul corporate a scăzut, şi estul şi sudul continentului, unde numărul a crescut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO