Eveniment

România a retrocedat până acum terenuri şi imobile în valoare de 20 de miliarde de euro

România a retrocedat până acum terenuri şi imobile...

Autor: Simona Tatu

23.01.2018, 00:06 1409

Foştii proprietari cărora pe vremea comunismului le-au fost confiscate terenurile şi imobilele au primit până în prezent restituiri de bunuri în valoare de aproape 20 de miliarde de euro, susţine Florin Georgescu, prim-vice­guvernator al BNR, într-un text apărut pe site-ul opiniibnr.ro.

Potrivit acestuia, în viitor statul ar mai avea de retrocedat terenuri si imobile de încă 5 mld. euro. Aceasta este prima evaluarea restituirilor operate de stat.

Restituirea bunurilor confiscate în mod abuziv în perioada comunismului se poate face în natură, iar dacă nu va fi posibil, în echivalent, conform legii retrocedării aflate în vigoare.

Restituirea în echivalent înseamnă găsirea unei soluţii prin care fostul proprietar să primească fie o compensare prin puncte, fie să i se ofere terenuri, cu sau fără construcţii, şi construcţii finalizate sau nefinalizate.

„Evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a prezentei legi de către Secretariatul Comisiei Naţionale şi se exprimă în puncte. Un punct are valoare de un leu“, arată textul Legii retrocedării 165/2013.

În natură s-au restituit 10.500 de imobile (şcoli, spitale, muzee, biblioteci, locuinţe, inclusiv aparţi­nând cultelor religioase etc.), în echivalentul a două miliarde de euro, conform aceleiaşi surse. În plus, au mai fost restituite în natură alte 2,2 milioane de hectare de teren, din care 1,9 milioane de hectare de teren în extravilan (1,3 milioane de hectare de teren agricol şi 0,6 milioane de hectare de pădure) şi 0,3 milioane de hectare de teren intravilan.

Despăgubirile în bani au reprezentat 5,5 mld. euro, dintre care 4 mld. euro prin Fondul Proprietatea şi 1,5 mld. euro prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, Agenţia pentru Valorificarea Activelor Statului şi Ministerul Finanţelor Publice.

Conform lui Georgescu, statul ar mai avea de retrocedat despăgubiri de încă 5 mld. euro, care vor fi achitate în bani sau alte active.

Din cele 5 mld. euro, doar 0,5 mld. euro au fost aprobate, dar au rămas încă neplătite.

Restul de 4,5 mld. euro reprezintă estimarea privind obligaţiile viitoare, pe baza cererilor formulate de proprietari, care încă nu au fost aprobate de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO