Eveniment

România a retrogradat două poziţii într-un clasament global al competitivităţii

România a retrogradat două poziţii într-un clasament...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2016, 00:05 567

România a coborât două trepte, pe locul 49, într-un clasament cu 61 de poziţii al competitivităţii economiilor lumii realizat de Institutul Internaţional pentru Dezvoltarea Managementului (IMD), care menţionează printre provocările din 2016 atingerea unei creşteri economice sustenabile, creşterea potenţialului inovator al companiilor şi stimularea unei dezvoltări teritoriale echilibrate. 

IMD, o şcoală de afaceri privată din Elveţia, face astfel de clasamente ale scenei globale de business din 1989, potrivit Forbes. Cea mai recentă ediţie a clasamentului, din 2016, se bazează pe răspunsurile date de 5.400 de manageri de peste tot din lume care evaluează 342 de criterii diferite importante pentru statutul unei ţări ca locaţie competitivă pentru afaceri.

În ceea ce priveşte România, cei mai mulţI dintre respondenţi au indicat ca principali indicatori ai atractivităţii economiei forţa de lucru calificată (aleasă de 80,3% dintre cei intervievaţi), nivelul ridicat al educaţiei (59,09%), relaţiile de muncă eficiente (56,06%), dinamismul economiei (45,45%), accesul la finanţare (43,94%), o cultură puternică a cercetării şI dezvoltarii (36,36%), atitudinea deschisă şi pozitivă (36,36%), mediul prietenos cu afacerile (34,85%) şi competitivitatea costurilor (30,3%). Respondenţilor li s-a cerut să aleagă cinci indicatori despre care cred că sunt factori esenţiali ai atractivităţii economiei lor. Indicatorul stabilitate şi predictibilitate politică nu a fost ales de nimeni. 

Printre criteriile evoluţiei competitivităţii care s-au îmbunătăţit cel mai mult faţă de ediţia din 2015, analiza IMD menţionează dezvoltarea şi mentenanţa infrastructurii, situaţia deficitului bugetar, subvenţile (care nu trebuie să distorsioneze competitivitatea şi dezvoltarea economică), pregătirea profesională, cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea şI creşterea reală a PIB-ului.

Printre criteriile care s-au înrăutăţit figurează stabilitatea cursului de schimb, balanţa contului curent ca procent din PIB, îngrijorările legate de sănătate, siguranţă şi mediu, şomajul pe termen lung, transportul fluvial şI maritim, egalitatea oportunităţilor, imaginea ţării în strănătate şi evaziunea fiscală.

Autorii raportului spun că provocările de anul acesta sunt ajungerea la o creştere economică sustenabilă, creşterea investiţiilor directe străine şi stimularea pieţei muncii, creşterea potenţialului inovator al companiilor, mai ales al IMM-urilor, prin transfer de tehnologie şi infrastructură de sprijin pentru afaceri, creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene şi stimularea dezvoltării teritoriale echilibrate.

În clasamentul global al competitivităţii, SUA, fosta campioană, s-a retras pe locul trei, iar noul lider este Hong Kong, urcat acolo de pe doi. Elveţia ocupă locul secund, venind de pe poziţia patru de anul trecut. În acelaşi clasament, pe ultimul loc, 61, stă Venezuela, o economie falimentară.

Prin evoluţia bună au surprins câteva ţări est-europene, şi anume Letonia (locul 37 de pe 43), Slovacia (locul 40 de pe 46), Slovenia (locul 43 de pe 49) şi Ungaria (locul 46 de pe 48).

„Acestea sunt ţări cu infrastructură foarte bună şi poziţii foarte bune, astfel că există capital uman disponibil. Economiile lor se specializează foarte bine şi au legislaţie care funcţionează”, a explicat pentru Forbes Arturo Bris, directorul IMD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO