Eveniment

România adoptă modelul american şi pune semnul egal între vaccinaţi şi nevaccinaţi la carantină. Valeriu Gheorghiţă: „Este inutil medical să avem diferenţe la carantină. Nu am date despre câte persoane se vaccinează pentru a sta mai puţin în carantină”

România adoptă modelul american şi pune semnul egal...

Autor: Georgiana Mihalache

06.02.2022, 13:22 5803

Autorităţile invocă studii realizate de Institutul de Sănătate Publică pentru măsura de carantinare de cinci zile atât pentru persoanele vaccinate, cât şi nevaccinate, decizie luată de la 1 februarie care anulează astfel beneficiul pe care îl aveau anterior oamenii care se imunizau.

„Din cate stiu, au fost facute diverse analize si vorbim de o statistica care zice ca perioada de incubare a bolii, atunci cand vorbim de infectare cu tulpina Omicron este mai mica si diferentele devin asemanatoare intre cei care au protectie data de vaccinare şi sunt studii facute de colegii de la INSP, pot vorbi sa vi le dea. Nu le am si nici n-am participat la aceste discutii, dar in general vorbim de reducerea perioadelor de izolare si carantinare in Romania si in alte tari ca au avut la baza doua principii importante: in primul rand, faptul ca perioada de incubatie este mai scurta, timpul de infectare este mai scurt, iar in al doilea rand, datorita faptului ca exista o congiozitate foarte mare si exista foarte multi oameni care devin infectati”, a spus Andrei Baciu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat că în cinci zile o persoană poate deveni pozitivă după contactul cu cineva infectat indiferent dacă este sau nu vaccinată.

„La varianta Omicron, persoanele care fac infectia in urma unei expuneri o fac in primele 5 zile, indiferent daca sunt sau nu vaccinate. Dupa un contact cu risc infectios, o persoana se va infecta la 5 zile. Sunt diferente de evolutie a infectiei cu SARS-CoV 2 la o persoana vaccinata, fata de una nevaccinata si de susceptibilitate la infectie. O persoana vaccinata cu doza completa si doza booster, are o susceptibilitate de 2 ori mai redusa sa se infecteze”, a mai spus Gheorghi’ş.

Întrebat dacă acest semn de egalitate între persoanele vaccinate şi cele nevaccinate ar putea să influenteze campania de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a precizat că nu are date care să îi arate apetitul pentru vaccinare pentru beneficiul de a sta mai putin in carantina.

Gheorghiţă nu a putut da o nota campaniei de vaccinare, care nu mai reuseste insa sa convinga oamenii sa se imunizeze, avand sub 3.000 de prime doze administrate zilnic.

„Daca ne raportam la rata de vaccinare din tarile vest europene – Portugalia sau Danemarca, este evident ca suntem la o rata de vaccinare insuficienta. Daca ne raportam la rata de vaccinare din Romania, cu ceea ce se intampla ca program de vaccinare in Romania, cu ceea se s-a intamplat  cu vaccinarea HPV in 2009 si cu alte programe nationale de vaccinare, in acest moment, avand o rata de vaccinare de peste 50% din populatia adulta este un success pentru Romania. Dar vorbim de compararea cu noi si nu cu alte tari.  Altfel avem mult de recuperat din multe privinte, in tot ce priveste sistemul medical, nu doar vaccinarea”, a mai spus Gheorghita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO