Eveniment

România a ajuns din urmă Portugalia la PIB/capita în PPC şi suflă în ceafă Poloniei. Ajunge însă doar creşterea economică pentru ca românii să se întoarcă în ţară? România a ajuns în 2022 la acelaşi nivel de PIB/capita, raportat la paritatea puterii de cumpărare (PPC) cu Ungaria şi Portugalia

România a ajuns din urmă Portugalia la PIB/capita în...

Autor: Răzvan Botea

22.04.2023, 17:31 6355

 ♦ Totuşi, PIB/capita în Portugalia rămâne aproape dublu faţă de al României, dacă PIB-ul este împărţit simplu la numărul de locuitori fără a fi trecut prin filtrul PPC.

România a ajuns din urmă Portugalia la PIB/capita în PPC (indicator care moderează preţurile în ţările UE ca să arate puterea de cumpărare reală a fiecăreia), conform datelor furnizate de Eurostat, biroul european de statistică. 

Cifrele statistice plasează România la 77% din media europeană în ceea ce priveşte acest indicator, pe acelaşi loc cu Ungaria sau Portugalia şi peste Bulgaria, Slovacia sau Grecia. Dacă vorbim doar de PIB/capita fără a-l trece prin filtrul puterii de cumpărare, atunci Portugalia a avut anul trecut un produs intern brut de peste 19.000 de euro pe cap de locuitor, iar România puţin peste 10.000 de euro pe cap de locuitor. Însă România împarte PIB-ul la 19 milioane de locuitori, câţi are înre­gistraţi în statistici, dar 3-4 milioane dintre aceştia lucrează în străinătate şi ajută PIB-ul Italiei, al Spaniei sau al Portugaliei. Dacă PIB-ul/capita ar fi împărţit la cei care stau efectiv aici, atunci el ar fi mult mai mare decât cel reflectat de statistici.

România a avut anul trecut o creştere economică de 4,7%. Ajunge însă doar această creştere economică pentru ca milioa­nele de români care sunt plecaţi în vest să se întoarcă acasă, unde companiile înregistrează constant o lipsă de forţă de muncă?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO