Eveniment

România are calificativul „investment grade“ şi perspectivă stabilă de la toate cele trei mari agenţii de rating

România are calificativul „investment grade“ şi...

Autor: Claudia Medrega

08.09.2014, 00:04 186

România a revenit în acest an la calificativul „investment grade“ de la toate cele trei mari agenţii de rating, Standard&Poor’s (S&P), Moody’s şi Fitch, şi are pe linie şi perspectivă „stabilă“.

Agenţia de rating Fitch a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că menţine România în categoria recomandată investitorilor şi a reconfirmat perspectiva stabilă a rating-ului datoriei guvernamentale.

Anunţul Fitch vine după ce Moody’s hotărâse la sfârşitul lunii aprilie să îmbunătăţească perspectiva ratingului României de la negativă la stabilă, iar S&P s-a înduplecat la jumătatea lunii mai să scoată România din categoria „junk“ şi să acorde ratingul „investment grade“ cu perspectivă tot stabilă.

S&P a fost prima mare agenţie care a dat în toamna anului 2008 startul retrogradării României în categoria „junk“, nerecomandată investitorilor, şi a fost ultima care a decis să îmbunătăţească ratingul României, în primăvara acestui an.

Fitch ne-a retrogradat în „junk“ în toamna anului 2008, iar la jumătatea anului 2011 a decis să ne dea biletul de trecere pentru categoria „invest­ment grade“ majorând calificativul acordat României cu o treaptă.

Agenţia Moody’s a rămas conservatoare în toată această perioadă de criză, fiind singura care a menţinut calificativul României în liga „investment grade“.

În condiţiile revenirii economiei în recesiune tehnică în prima jumătate din acest an, Fitch  a evitat să îmbunătăţească cel puţin perspectiva ratingului, de la „stabilă“ la „pozitivă“, decizie care ar fi mărit şansele României să avanseze pe o treaptă de rating superioară în perioada următoare.

Agenţia de evaluare financiară Fitch condiţionează îmbunătăţirea rating-ului acordat României de menţinerea unui trend accelerat de ceştere economică în perioada următoare care să ducă la creşterea încrederii că vor fi reduse diferenţele de venit faţă de statele membre ale Uniunii Europene. Totodată, România ar putea să beneficieze de un rating mai bun de la Fitch dacă va reuşi să reducă mai rapid datoria  externă comparativ cu aşteptările actuale ale agenţiei.

Fitch a ajustat prognoza de creştere economică pentru 2014 de la 2,8% la 2,2%, având în vedere rezultatele sub aşteptări din primul semestru. România a revenit în recesiune tehnică după ce economia a înregistrat două trimestre consecutive de contracţie. În trimestrul al doilea PIB-ul a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu primul trimestru, pe date ajustate sezonier, după ce în primele trei luni ale anului declinul a fost de 0,2% faţă de T4/2013.

Cu toate că a ajustat estimarea pentru acest an, Fitch prognozează totuşi o accelerare a creşterii economice în perioada 2015-2016, la un nivel de 3% anual, în medie, evoluţia urmând să fie influenţată şi de reluarea investiţiilor.

Menţinerea ratingului României se datorează în primul rând aşeptărilor de menţinere a ţintei de deficit bugetar pentru acest an, de 2,2% din PIB, şi de continuare a consolidării fiscale în scopul atingerii obiectivului pe termen mediu privind deficitul structural de 1% din PIB.

În ceea ce priveşte ultimele evoluţii geopolitice din regiune, Fitch apreciază că România este mai puţin afectată de sancţiunile impuse Rusiei comparativ cu alte state din Europa de Est, datorită relaţiilor comerciale limitate şi a dependenţei energetice reduse în relaţia cu Rusia.

România ar putea să fie „retrogradată“ de către Fitch în cazul în care situaţia fiscală se va deteriora semnificativ, dacă nu vor fi implementate reformele structurale „cheie, ca rezultat al instabilităţii politice prelungite, sau  dacă vor apărea şocuri externe macroeconomice sau geopolice care ar eroda semnificativ bufferele fiscal şi extern ale României.

Fitch ne-a retrogradat în „junk“ în toamna anului 2008, iar la jumătatea anului 2011 a decis să ne dea biletul de trecere pentru categoria „investment grade“ majorând calificativul acordat României cu o treaptă. Standard & Poor’s a fost prima mare agenţie care a dat în toamna anului 2008 startul retrogradării României în categoria „junk“, nerecomandată investitorilor, şi a fost ultima care a decis să îmbunătăţească ratingul României. Agenţia Moody’s a rămas conservatoare în toată această perioadă de criză, fiind singura agenţie care a menţinut calificativul României în liga „investment grade“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO