Eveniment

România are de patru ori mai mulţi absolvenţi de medicină, dar spitalele se închid din lipsă de specialişti

România are de patru ori mai mulţi absolvenţi de...

Autor: Mirabela Tiron

08.08.2016, 00:07 888

România a avut 9.200 de absol­venţi de învăţământ superior de li­cenţă în domeniul medical în 2013, de patru ori mai mult faţă de cei 2.500 de absolvenţi în 1990, arată datele Statisticii, însă cu toate acestea multe spitale de stat din ţară au secţii închise din cauza lipsei de specialişti. Potrivit estimărilor ZF, numărul de absol­venţi de medicină a trecut pragul de 9.500 de licenţiaţi anul trecut.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă medicii din ţară nu sunt salariile, ci condiţiile din spitale, lipsa de echipamente, instrumente şi ma­teriale cu care să îşi poată exercita profesia. „Nu aş refuza un post ca medic în provincie, însă dacă la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti, unde lucrez ca rezident, se aşteaptă ore bune pentru o investigaţie radiologică, la un spital din­tr-un oraş mic ce să găsesc? Pro­ble­ma cea mai mare este că nu ne pu­tem exercita profesia din cauza do­tărilor deficitare din spitale“, spune un tânăr medic în vârstă de 29 de ani care s-a specializat pe chirurgie orto­pe­dică la Facultatea Carol Davila din Bucureşti.

Salariul de bază pentru un medic spe­cialist (gradaţia zero) dintr-o uni­tate clinică este de 3.200 de lei, în timp ce pentru un medic primar este de 4.100 de lei, arată datele din OUG nr.20/2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO