Eveniment

România are nevoie de investitori şi capital, nu de lupte politice în văzul întregii Europe

România are nevoie de investitori şi capital, nu de lupte politice în văzul întregii Europe

Autor: Iulian Anghel, Claudia Medrega

10.07.2012, 00:08 1236

Războiul politic de la Bu­cureşti a tre­cut în toată vio­lenţa lui graniţele Ro­­mâniei, iar poziţiile s-au radica­lizat cu efecte care nu pot fi bănuite în acest moment, dar se vor vedea în următoarele zile. În timp ce politicienii se luptă cu toate forţele, ţinta de absorbţie a fondurilor euro­pene a fost ratată şi pentru acest an. Ieri cursul a crescut la un nou maxim istoric 4,5275 lei/euro.

Ieşirea la rampă a Guvernului can­celarului ger­man Angela Merkel, care a calificat drept "inadmi­si­bilă" suspen­darea lui Traian Băsescu, a primit o ri­postă dură a Guvernului de la Bu­cu­reşti, premierul Vic­tor Ponta acu­zând o coalizare a partidelor de drea­pta din Europa (din care face parte şi PDL, ca­re îl susţine pe Băsescu) în favoa­rea preşedintelui sus­pendat. "Nu doamna cancelar votează la refe­ren­dumul din 29 (iulie - n.n.)", ci po­porul român, sus­ţine premierul de stân­ga. "Ce de­cide poporul ro­mân nu poate fi schim­bat de ni­meni, nici de Băsescu, nici de Ponta, nici de Merkel, nici de nimeni."

În vreme ce cuţitele au fost scoase pe masă, investitorii privesc uluiţi şi nepu­tin­cioşi la ceea ce se întâmplă în Româ­nia, la situaţia care degene­rea­ză cu o vi­teză uluitoare, niciodată visată în urmă cu nici două săptămâni.

Guvernul a transmis că va respecta acordul cu FMI şi ţintele macro­eco­nomice convenite, dar scepticismul îşi face loc din ce în ce mai mult, chiar dacă este dublat de apeluri la raţiune.

Consiliul Investitorilor Străini (CIS), care reuneşte peste 130 de multi­na­ţionale de pe piaţa lo­cală, a avut ieri o primă reacţie. "Acţiunile clasei politice din aceste zile aduc noi incertitudini peste cele deja existente şi au ca efect scăderea în­cre­derii con­sumatorilor şi inves­ti­to­rilor. Lipsa de stabi­litate şi predictabilitate este o ba­rieră importantă pentru inves­ti­tori, iar aceasta poate produce efecte cu atât mai grave acum, când România are atâta nevoie de capital", a susţinut Steven van Gronin­gen, preşedintele organizaţiei.

De pe frontul intern vin şi alte veşti extrem de proas­te. Fondurile europene de la care se aşteaptă mul­te, în primul rând să suplinească lipsa investiţi­ilor di­recte, sunt la pământ. Doar 74 mil. euro au fost absorbite în luna iunie de la UE şi doar 700 mil. euro în primele şase luni ale anului, ceea ce face imposibil de atins ţinta fixată de guvernul Boc, de 3,5 mld. euro fonduri structurale, în 2012. Lipsa acestora coroborată cu pre­vi­zi­bila încetinire a investiţiilor străine ar putea lăsa economia reală fără aer.

În aceeaşi vreme, cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, iar dealerii şi speculatorii de-abia aşteaptă să aibă motive să împingă cursul şi mai mult în sus.

Oameni de afaceri arată că numai de criză politică nu avea acum nevoie România. "Criza po­li­tică nu face bine nici­unu­ia dintre români", spune Mihai Miron, proprietarul Ropharma Braşov.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO