Eveniment

România nu avea nevoie de acest lucru: Ianuarie 2019, cel mai tensionat început de an de după criză. Cursul leu/euro a crescut, Bursa a scăzut, PSD atacă BNR, iar băncile sunt puse la zid de ministrul finanţelor

România nu avea nevoie de acest lucru: Ianuarie 2019,...
04.02.2019, 00:08 1865

Economia şi businssul din Româ­nia intră prost în anul 2019, pe fondul tensiunilor între gu­ver­nul PSD, pe de o parte, şi băncile, BNR şi companiile mari, pe de altă parte.

OUG 114 care a introdus taxe pe bănci, telecom, energie şi industria pariurilor a arun­cat totul în aer.

Creşterea cursului din ianuarie de 1,5% (2,16% a fost maximum), scăderea bursei cu 6%, anun­ţul marilor bănci de reducere a investiţiilor fac ca avansul economic de 5,5% pus de guvern pen­tru acest an, prin proiectul de buget, să pară o utopie.

Guvernul vrea să crească numărul de salariaţi cu 200.000, în timp ce băncile şi companiile afectate de noile taxe se pegătesc să facă reduceri de personal.

Într-un război al declaraţiilor care nu duce nicăieri, ministrul finanţelor Eugen Teodoro­vici face apel la populaţie să scoată banii din bănci şi să cumpere titluri de stat.

Pentru că băncile au cerut dobânzi mai mari, Ministerul Finanţelor s-a împrumutat mai puţin, iar Teodorovici spune că ministerul are suficientă lichiditate pentru a nu mai apela la bănci.

În tot acest război, PSD a constatat că Mugur Isărescu a stat prea mult la conducerea BNR (ac­tua­lul mandat se termină în octombrie), iar pune­rea la îndoială a politicilor BNR a atras atenţia pie­ţelor financiare care au ridicat riscul României.

În ultimii şase ani de zile, datorită creşterii economice obţinute fără mari dezechilibre macro, România a fost un elev model, dar a ajuns acum din nou să fie arătată cu degetul. În dorinţa de a-şi menţine viu electoratul, mai ales că sunt două seturi de alegeri, liderii de la putere au pus tunurile pe multinaţionale, acuzându-le că scot banii din ţară fără să plătească sume suficient de mari pe profitul pe care-l obţin în realitate.

Într-o economie a Europei care şi-a pierdut suflul, un astfel de război intern nu foloseşte nimănui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO