Eveniment

România a avut în 2023 cele mai mici venituri la buget din impozite şi contribuţii din Uniunea Europeană, cu excepţia Irlandei, un paradis fiscal. Raportul total impozit/PIB (suma impozitelor şi contribuţiilor sociale nete ca procent din produsul intern brut) a fost anul trecut în România de 27%, faţă de media UE de 40%

România a avut în 2023 cele mai mici venituri la buget...

Autor: Iulian Anghel

04.11.2024, 08:00 329

Prin urmare, veniturile bugetare au fost în 2023 de 33% din PIB ♦ Situaţia, veche de altfel, reintră în actualitate, acum când se vorbeşte apăsat de majorarea taxelor şi a impozitelor.

Mulţi dintre cei care datorează statului impozite – plătesc salarii, plătesc impozit pe venit sau profit – se plâng de cuantumul socotit prea mare al impozitelor. Datele statistice comparate arată altceva. Impozitele şi contribuţiile au însemnat anul trecut 27% din PIB - este cea mai mică pondere înregistrată în UE, cu excepţia Irlandei (22%, care este însă un paradis fiscal).

Situaţia nu este de azi sau de ieri. În ultimii zece ani, anul 2015 a avut cele mai mari venituri fiscale – 28% din PIB. În rest, veniturile au fost între 25 şi 27% din PIB, în vreme ce media UE s-a menţinut, constant, undeva la 40% din PIB şi peste. Chiar şi Bulgaria, vecina noastră, are venituri fiscale de 30% din PIB, după ce a aplicat un program cu Banca Mondială pentru reducerea evaziunii fiscale la TVA, acolo unde România suferă greu, cu o evaziune fiscală socotită la 37% (gap TVA - diferenţa dintre ce încasează şi ce ar trebui să încaseze). Cum prognozele de creştere economică pentru următorii ani sunt modeste, este imposibil ca deficitul imens al României să fie corectat din creşterea economică sau doar de aici. Planul structural 2025-2031 de reducere a deficitului bugetar anticipează creşteri ale PIB-ului potenţial în medie cu puţin peste 2%, pe întreaga perioadă de corecţie a deficitului. Planul nu-şi propune nici creşteri mari ale veniturilor bugetare. Pentru că, pe măsură ce anii trec, veniturile de la UE, care acum completează veniturile fiscale şi duc veniturile bugetare spre un 33-34% din PIB, vor fi mai mici. Dacă anul acesta vor intra în România bani de la UE echivalent a 4% din PIB, acest procent se va înjumătăţi după 2026 când se va încheia PNRR. Aşa că, la finalul perioadei de ajustare a deficitului, veniturile totale sunt estimate tot la 34-35% din PIB. Şi atunci cu ce acoperi deficitul pentru că, din partea ANAF, mult nu se poate aştepta?

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro