Eveniment

România câştigă de la turiştii străini doar 1% din PIB

România câştigă de la turiştii străini doar 1% din PIB

Autor: Iulian Anghel

21.03.2016, 00:03 253

Românii au cheltuit anul trecut pe călătorii în străinătate 1,8 miliarde de euro, cu 300 de milioane de euro mai mult decât au lăsat străinii în România. Cifrele INS arată că, la punctele de frontieră, au fost înregistraţi în 2015 9,3 milioane de străini care au intrat în România, în vreme ce numărul românilor care au ieşit din ţară a fost de 13,1 milioane (sunt numărate intrările şi ieşirile, nu persoanele fizice ca atare).

Câţi dintre românii care ies din ţară sunt turişti şi câţi merg la lucru nu este foarte clar. Mai clare sunt datele despre străinii care vin aici în scop turistic, pentru că Statistica culege astfel de date de la hoteluri şi pensiuni. INS arată că anul trecut în România au intrat 2,2 milioane de străini care au venit în interes de afaceri sau pentru vacanţe şi au lăsat aici 5,6 miliarde lei (1,2 mld. euro).

Datele BNR arată că din „exportul” de servicii turistice bugetul a obţinut în 2015 1,5 mld. euro, în vreme ce „importul” (consumul de servicii în străinătate) a fost de 1,8 mld. euro. România a câştigat, prin urmare, de pe urma turiştilor străini, 1,5 mld. euro, adică 1% din PIB, un procent insignifiant faţă de pretenţiile ţării de a fi o ţară a turismului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO