Eveniment

România, cea mai mare inflaţie din UE în martie

România, cea mai mare inflaţie din UE în martie

Autor: Iulian Anghel

19.04.2018, 00:03 1020

Datele publicate miercuri de Eurostat arată că România a avut în martie cea mai mare inflaţie din UE măsurată ca indice armonizat al preţurilor de consum (IAPC), de 4%. Media inflaţiei IAPC a fost în UE, în martie, de 1,5%.

Inflaţia anuală în România măsurată IPC (indicele preţurilor de consum) a fost de 5%. Metoda IAPC permite comparaţii între ţări şi, potrivit acesteia, România a avut în martie cea mai mare inflaţie din Uniune.

Este de aşteptat ca majorarea inflaţiei să conducă la majorarea dobânzilor la lei şi la deteriorarea cursului de schimb. Deocamdată, cursul şi Robor sunt stabile pentru că piaţa este foarte lichidă. Prin urmare, deocamdată, cei care simt efectul inflaţiei – dincolo de efectul general asupra consumatorilor – sunt cei care îşi ţin banii în bănci şi care primesc dobânzi cu 3-4 puncte sub rata inflaţiei.

În şedinţa din 4 aprilie, BNR a menţinut nemodificată, la 2,25%, rata dobânzii de politică monetară, dar, dacă inflaţia se va menţine sus, este de aşteptat majorarea acestei dobânzi, ceea ce ar trebui să conducă la majorarea dobânzilor percepute de băncile comerciale, prin urmare la temperarea consumului şi, pe cale de consecinţă, a creşterilor de preţuri. Deocamdată - graţie lichidităţii suficiente - Robor este sub dobânda cheie a BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO