Eveniment

România, la coada accesibilităţii la medicamente noi. Din 173 de medicamente aprobate în trei ani, doar 33 au ajuns la pacienţii români. La nivel european, în perioada 2020-2023 au primit aprobare 173 de medicamente noi

România, la coada accesibilităţii la medicamente noi....

Autor: Georgiana Mihalache

24.05.2025, 09:40 118

CLICK AICI PENTRU INFOGRAFICUL CARE ÎNSOȚEȘTE ACEST ARTICOL, DISPONIBIL EXCLUSIV PE ZF CORPORATE

♦ Dintre acestea, doar 33 au fost disponibile în aceeaşi perioadă pentru pacienţii români, adică sub 20% ♦ Miza este pentru pacienţii cu boli grave, pentru care se fac descoperirile de medicamente noi, de la cele oncologice, la cele pentru problemele neurologice, musculare, infecţioase, pulmonare.

Medicamentele ino­vative ajung mai greu în România în comparaţie cu alte ţări din regiune, în contextul în care din 173 de medicamente noi aprobate la nivel european în perioada 2020-2023, doar 33 au fost introduse şi în România. În comparaţie, Polonia a avut un număr dublu de medicamente, iar pacienţii cehi s-au putut trata cu peste 100 de medicamente dintre cele noi.

Datele sunt extrase dintr-o analiză realizată de EFPIA - Federaţia Europeană a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice, care a luat în calcul medicamentele aprobate în perioada 2020-2023.

La polul opus, în Germania este cel mai mare procent de intrare a terapiilor noi, de 90%, cu 156 de medicamente din lista de noi aprobate în perioada amintită. Tot procente mari sunt şi în Italia şi Austria (peste 80%). Aceste ţări sunt şi „gazdele” unora dintre cele mai mari fabrici de medicamente inovative ale giganţilor internaţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro