Eveniment

România depăşeşte Indonezia la emigranţi

România depăşeşte Indonezia la emigranţi

Autor: Iulian Anghel

24.05.2011, 23:51 2844

Cu 2,8 milioane de emigranţi luaţi în evidenţă de Banca Mondialăla nivelul lui 2010, România se situează pe locul 18 în lume înprivinţa emigraţiei, potrivit unui document dat publicităţii ieride instituţia citată, care ia în discuţie şi volumul de bani pecare cei plecaţi îi trimit în ţările lor de origine.

Astfel România depăşeşte Indonezia, o ţară cu 237 de milioanede locuitori şi cu un PIB per capita la o cincime faţă de România,la numărul de emigranţi.

Deja 3.000 de medici au plecat, de pildă, din România ceea ceînseamnă 7% din numărul total al medicilor.

Volumul banilor pe care românii l-au trimis acasă a scăzut anultrecut uşor, dar el s-a prăbuşit, cu adevărat, potrivit datelorBNR, în 2009, vârful crizei când a căzut la 4,5 mld. dolari, de la9,3 mld. dolari în 2008. În toată această vreme, românii aucontinuat să plece, în ciuda crizei care a atins toate ţările.

Aproximativ 40 de miliarde de dolari au trimis românii acasă înintervalul 2005- 2010, adică de când, practic, ţările UE şi-audeschis mai mult porţile către muncitorii din estul Europei.

Cei mai mulţi emigranţi români continuă să aleagă ca ţări dedestinaţie Italia, Spania şi Ungaria, în vreme ce România primeşteimigranţi din Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Rusia şiSiria.

În privinţa numărului de emigranţi, cu 2,8 milioane de cetăţeniplecaţi în afara graniţelor sale, România se află pe locul 18 înlume, imediat în spatele Cisiordaniei şi a Fâşiei Gaza. Româniaurcă în clasament până pe poziţia a noua când este vorba despreemigrarea forţei de muncă calificate - aproape 12% din numărulpersoa­nelor care pleacă fiind înalt calificate.

În lume existau, în 2010, 215 milioane de emigranţi (3% dinpopulaţia lumii de 7 mi­liarde de persoane) care au trimis acasă325 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO