Eveniment

România economică în ochii noului preşedinte: ce vrea Iohannis şi care este realitatea

România economică în ochii noului preşedinte: ce vrea...

Autor: Andrei Cîrchelan, Iulian Anghel

23.11.2014, 13:14 2614

Ce vrea Iohannis

1. Reducerea TVA de la 24% la 19%, alături de „impozitare redusă şi simplificată” care să atragă investiţii străine şi să susţină capitalul local. Nevoile bugetare mai mari ar fi acoperite prin îmbunătăţirea eficienţei fiscale, prin simplificarea şi creşterea colectării, potrivit programului.

2. Programul are în vedere o dezbatere între menţinerea sistemului în care salariaţii plătesc pensiile sau trecerea la un sistem de conturi individuale de economisire prin investiţii prudenţiale. În plus, se are în vedere introducerea unui sistem de pensii ocupaţionale şi asigurări sociale pentru activităţi ocazionale.

3. Programul prezidenţial menţionează ca priorităţi modernizarea agriculturii locale, inclusiv prin dezvoltarea micilor afaceri în mediul rural. Priorităţile ar fi modernizarea sistemului de irigaţii şi consolidarea regimului de proprietate funciară, care ar stimula antreprenoriatul în agricultură.

4. Pe partea de infrastructură, Iohannis propune ca toate partidele politice să discute şi să îşi asume un master plan pe 10 ani pentru transport rutier, feroviar, maritim şi aerian. Priorităţile sunt sistemul naţional de autostrăzi şi aeroporturile.

5. România poate deveni un actor european prin intermediul industriei şi al energiei. În energie, programul prezidenţial menţionează diversificarea surselor şi stabilirea unei strategii energetice, în timp ce pentru industrie vizează o abordare pe întregul lanţ valoric, de la materii prime la servicii postvânzare.

Care este realitatea

Taxa pe valoare adăugată are a doua pondere ca mărime în veniturile bugetului consolidat, contribuind la buget 38 mld. lei în primele nouă luni ale anului şi cu 52 mld. lei anul trecut. O reducere a TVA cu cinci puncte procentuale ar însemna o scădere cu

10 mld. lei a veniturilor la bugetul de stat, care trebuie găsiţi din altă parte.

Deficitul fondului public de pensii este în medie de 3 mld. euro anual şi se va adânci. În condiţiile unei natalităţi în scădere, raportul dintre salariaţi şi pensionari este din ce în ce mai nefavorabil angajaţilor. La jumătatea anului, România avea peste 4,4 milioane de salariaţi în economie şi 5,4 milioane de pensionari.

Agricultura are o pondere de aproximativ 6% în PIB, dar în agricultură lucrează circa o treime din populaţia ocupată, un număr absolut enorm. Raportul arată ineficienţa cu care se lucrează în agricultură, mai ales în condiţiile în care cea mai mare parte din oamenii ocupaţi lucrează în agricultura de subzistenţă.

România are un master plan general de transport al României, pentru perioada 2014-2030, elaborat recent. Documentul, obligatoriu pentru atragerea de fonduri europene, spune că România are nevoie de 49 de mld. euro până în 2030 pentru infrastructură, dar poate strânge doar 35 mld. euro.

Guvernul lucrează la o strategie energetică. România dispune de toate tipurile de resurse energetice. Anul trecut, pe fondul unei reduceri a consumului intern, România a exportat 4,7 TWh energie şi a importat 2,7 TWh.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO