Eveniment

România este în mod real contributor net la bugetul UE cu 2 mld. euro

România este în mod real contributor net la bugetul UE cu 2 mld. euro

Autor: Iulian Anghel, Claudia Medrega

12.02.2013, 00:05 2365

România este beneficiar net al fondurilor de la Uniunea Europeană, dar numai pe hârtie, pentru că se fac plăţi directe în agricultură. Dacă s-ar exclude aceste plăţi directe, România este contributor net la bugetul UE cu 2 mld euro pentru perioada 2007-2012.

Astfel, în perioada 2007-2012 România a plătit către UE aproape 8 mld. euro (1% din PIB în fiecare an) şi a primit 10 mld. euro - din care 6 mld. euro pentru proiecte, adică aşa-numitele fonduri structurale şi pentru proiecte din agricultură, restul de 4 mld euro fiind plăţi directe. Dacă nu ar fi fost aceste plăţi directe care vin indiferent de eficienţa administraţiei şi capacitatea de a absorbi bani europeni, România ar fi fost în mod real înregistrată ca şi contributor la bugetul UE.

România a luat de la Uniunea Europeană, după aderare, în jur de 12 mld. euro, fonduri de preaderare şi de postaderare. Această situaţie o face un beneficiar net al fondurilor UE, dar trebuie făcută precizarea că fondurile pentru agricultură saltă rata de absorbţie. În schimb, rata de absorbţie pe fondurile structurale şi de coeziune care au şi cea mai mare alocare (60% din totalul alocărilor de 33,5 mld. euro între 2007-2013) este la pământ - doar 12% absorbţie din alocările de aproape 20 de miliarde de euro pentru exerciţiul financiar multianual curent.

O situaţie mai bună se înregistrează la agricultură prin Planul Agricol Comun (PAC) şi cei doi piloni ai săi - plăţile directe şi dezvoltare rurală.

În exerciţiul financiar multianual 2007-2013, România a primit prin PAC o finanţare totală de 13,8 mld euro (5,6 mld. euro pe plăţile directe şi 8,2 mld. euro pentru dezvoltare rurală).

Pe plăţile directe au fost distribuiţi beneficiarilor până la finele lui ianuarie 17,5 mld. lei (3,9 mld. euro), iar pe dezvoltare rurală 5 mld. euro (dintre care doar 3,7 mld. euro bani europeni pentru că aici cofinanţarea naţională este de 25%). Pentru Programul Operaţional Pescuit (POP) au fost efectuate plăţi de 65 mil. euro (dintre care doar 49 mil. euro de la UE pentru că şi aici cofinanţarea este de 25%).

Problematică este situaţia fondurilor structurale şi de coeziune, care au cea mai mare alocare, aproape 20 mld. euro, unde au fost absorbiţi doar 2,2 mld. euro (12% din total).

Astfel, pe fondurile de postaderare (structurale şi pe agricultură), România a luat din alocarea totală în jur de 10 mld. euro.

La fondurile de postaderare administraţia are obiceiul de a adăuga, pentru a-şi demonstra poziţia de beneficiar net, şi fondurile de preaderare care au fost cheltuite după aderarea la UE şi care sunt de peste 2 mld. euro.

An de an, ţintele de absorbţie au fost ratate.

Anul trecut, volumul plăţilor către beneficiari şi rata de absorbţie efectivă a fondurilor UE alocate s-au situat sub ţintele asumate de 20% din total, absorbţia ajungând la finele anului la 11,47%, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

România a absorbit anul trecut efectiv suma de 1,2 mld. euro, faţă de cele 700 mil. euro în 2011.

Valoarea proiectelor depuse spre finanţare a depăşit anul trecut de două ori întreaga alocare pentru perioada 2007-2013, iar valoarea contractelor de finanţare a crescut cu 20% în 2012, ajungând să reprezinte aproape 78% din alocarea 2007-2013, potrivit Finanţelor.

În ianuarie 2013, România avea aprobate de către Comisia Europeană un număr de 75 proiecte majore cu o valoare eligibilă totală de 8,22 mld. euro. Majoritatea proiectelor, respectiv 60, sunt în domeniul mediului (infrastructură de alimentare cu apă, tratarea apelor uzate, managementul deşeurilor, sisteme urbane de încălzire şi protecţia împotriva inundaţiilor), 14 proiecte în domeniul transporturilor (infrastructură rutieră, feroviară şi navală) şi un proiect în domeniul cercetării. Adică în zona de fonduri structurale unde absorbţia suferă cel mai mult.

Stadiul celor şapte programe la 31 dec.

  • 36.969 de proiecte depuse în valoare de 60 mld. euro.
  • Pentru 9.222 de proiecte s-au semnat decizii de finanţare cu beneficiarii. Valoarea eligibilă este de 19 mld. euro, din care contribuţia UE reprezintă 14,5 mld. euro.
  • Pentru proiectele aflate în implementare, plăţile totale făcute către beneficiari, reprezentând prefinanţări şi rambursări (cu excepţia rambursării de TVA), au fost de 4,66 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO