Primele trei luni ale anului au adus şase scumpiri alepreţurilor la carburanţi, astfel că România a avansat de la coadaclasamentului european în ceea ce priveşte preţul unui litru demotorină, devenind o piaţă mai scumpă decât cea din Luxemburg saudin Polonia. Luxemburgul nu are rezerve de petrol, iar producţiade ţiţei din Polonia este de peste trei ori mai mică în comparaţiecu cea din România.
Totodată, statisticile europene din perioada03.01.2011-28.03.2011 arată că România s-a clasat în topul primelorcinci scumpiri aplicate preţurilor la pompă din cadrul tuturorcelor 27 de state membre.
Astfel, în această perioadă România a avut a cincea cea mai marescumpire la benzină la nivel european de circa 7% în euro pe litruşi de circa 10% pe litrul de motorină în perioada03.01.2011-28.03.2011, aceasta fiind a patra cea mai mare scumpirela nivel european.
Creşterile de preţ calculate pornind de la statisticile ComisieiEuropene sunt aproximativ similare cu cele calculate în europornind de la preţurile de referinţă afişate de Petrom, liderulpieţei de profil. Astfel, în perioda 01.01.2011-17.03.2011, preţulpe litrul de benzină a crescut în euro cu peste 6%, iar cel demotorină s-a scumpit cu 9,4%. În lei procentele sunt mai mici,ţinând cont mai ales de aprecierea puternică a leului în comparaţiecu moneda europeană din ultima perioadă.
Creşterile de preţ, care au dus unele sortimente de caburanţipână aproape de pragul de 6 lei pe litru, au fost făcute depetrolişti chiar şi în condiţiile în care cererea de benzină şimotorină s-a situat în continuare pe o pantă descendentă. Cerereade carburanţi a înregistrat o scădere de până la 5%. Cu toateacestea preţurile au continuat să crească pe fondul niveluluirecord atins de cotaţiile petroliere ca urmare a conflictelor dinnordul Africii. .
Potrivit celor mai recente date, un litru de benzină premiumfără plumb costă 5,12 lei pe litru, iar unul de motorină poate fiachiziţionat din benzinăriile Petrom cu 5,15 lei pe litru. Aceastasunt preţuri de referinţă, preţurile din staţii putând să variezecu Ă/- 5%.
Cele mai mari companii petroliere active pe piaţa locală suntPetrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi Eni. Aceste companii controleazăpeste 90% din vânzările de carburanţi, restul fiind acoperit prinintermediul a circa 600 de benzinării particulare. În total, înRomânia sunt prezente peste 2.000 de benzinării.