Eveniment

România face o nouă încercare pentru a accelera aderarea la OECD: Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a discutat cu omologul francez, Bruno Le Maire, pentru obţinerea sprijinului Franţei la negocieri

România face o nouă încercare pentru a accelera...

Autor: Roxana Rosu

01.02.2021, 10:44 579

România continuă eforturile pentru a convinge cei mai importanţi lideri de afaceri din lume să accepte aderarea ţării noastre la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, discutând la finele săptămânii trecute cu omologul francez, Bruno Le Maire, pentru a obţine sprijinul Franţei la negocieri.

România încearcă de câţiva ani să devină membră OECD, cea mai importantă organizaţie economică din lume.

Alexandru Nazare a discutat cu Bruno Le Maire, într-o teleconferinţă, despre perspectivele economiei europene în 2021, stadiul implementării PNRR şi despre perspectivele României de aderare la OECD.

“Contaţi pe sprijinul meu total în privinţa aderării la OCDE până la finalizarea cu succes a demersului României!”, a declarat ministrul francez.

El a propus şi deschiderea unui ”canal de dialog permanent” cu ministrul român de finanţe în vederea stabilirii etapelor de lucru ulterioare. 

”În procesul de aderare la OCDE, România a făcut progrese importante şi contăm mai departe pe sprijinul Franţei. Orice întârziere în implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) ar fi problematică pentru întreaga Uniune. Împărtăşim preocuparea Franţei pentru accelerarea implementării MRR, astfel încât accesul la finanţare să fie facil şi aibă loc la momentul potrivit pentru a sprijini relansarea economiilor europene. Guvernul României a făcut demersuri concrete pentru finalizarea PNRR în cel mai scurt timp posibil.”, a spus Alexandru Nazare.

România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, noiembrie 2012 şi a reînnoit-o în 2016 şi 2017.

Pentru a deveni membru, un stat trebuie să îndeplinească o serie de criterii, care ţin de existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii funcţionale; dimensiunea şi importanţa economică a statului candidat; principiul beneficiului reciproc pentru OCDE şi statul candidat, beneficiu rezultat din aderarea acestuia la organizaţie; consideraţii globale, referitoare la asigurarea echilibrului geografic între membrii organizaţiei.

Fostul premier Ludovic Orban spunea în octombrie 2020, în timpul unei vizite la Paris, că România este cea mai bine pregătită ţară europeană de pe lista ţărilor europene care sunt în curs de aderare la OECD şi că într-un viitor apropiat procedura de integrare a României poate să demareze.

Ministrul francez a acceptat invitaţia omologului român pentru o vizită la Bucureşti, de îndată ce relaxarea restricţiilor de călătorie cauzate de pandemia Covid-19 va permite acest lucru.

Discuţia dintre cei doi miniştri de finanţe face parte din seria de convorbiri iniţiată de Alexandru Nazare cu omologii săi din statele membre şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO