Eveniment

Romania intra azi in spirala indatorarii pentru salarii. Urmeaza indatorarea pentru dobanzi. Cum comentati?

20.09.2009, 23:59 51

FMI urmeaza sa stabileasca astazi daca va acorda urmatoareatransa de imprumut Romaniei, din care jumatate sa fie folositapentru acoperirea deficitului bugetar.
Va fi pentru prima data in istoria Romaniei cand se procedeazaastfel: banii dintr-un imprumut international sa ia destinatiasalariilor si pensiilor.
Guvernul si BNR au acceptat aceasta situatie, dar oamenii deafaceri afirma ca este cea mai proasta solutie posibila si ca dacane vom mentine pe acest drum Romania va ajunge sa cheltuiasca maimult pentru a plati dobanzile la imprumuturi decat cu investitiilein infrastructura sau cu educatia.
Cheltuielile cu dobanzile la buget au crescut cu 50,1% dupa primelesapte luni ale anului, la 3,46 mld. lei, potrivit datelorMinisterului Finantelor. Pentru acest an a fost bugetat un nivel aldobanzilor de 7,4 mld. lei, fata de 2,8 mld. lei in 2008.
In prima jumatate a anului, datoria publica a crescut cu 33% fatade sfarsitul anului trecut, ajungand sa depaseasca 34 mld. euro, intimp ce PIB este asteptat sa se contracte anul acesta la 115 mld.euro. Cel putin teoretic Romania mai are loc sa-si dubleze datoriapana la atingerea plafonului de 60% din PIB impus de Tratatuleuropean. In ultimii patru ani ritmul de crestere a datorieipublice a ajuns sa se dubleze, in 2004 cresterea fiind de17%.
Omul de afaceri Ion Tiriac a declarat duminica la Pro TV caGuvernul nu trebuia sa se imprumute la nesfarsit doar pentru a facefata unei situatii de moment, pentru ca va continua sa o faca "pananu va mai avea cum sa o faca". El a precizat ca investitiile ininfrastructura si atragerea fondurilor de la Uniunea Europeanareprezinta cele mai importante obiective pe care ar trebui sa leaiba autoritatile in acest moment.
"Eu stiam ca domnul Berceanu a spus, in urma cu cateva luni, ca dadrumul la au­tostrazi, cu orice risc. Si, dupa parerea meanecalifi­cata, ar trebui sa dea drumul chiar cu riscul sainjumatateasca salariile, pentru ca, daca nu da drumul, o sa traimcu jumatatile astea de salarii inca 20 de ani. Fara infrastructura,tara asta moare in viitor. (...) Ar trebui sa angajam 200 de baietidestepti, sa-i platim in aur, si sa tragem pana la ultimul cent dela Bruxelles", a explicat Tiriac.
La randul sau, Doru Liona­chescu, partener principal al firmeiCapital Partners, sustine ca "gu­vernul Romaniei, ca un gospodarnechibzuit, ia saci de bani de la FMI doar cu buletinul, ca sa-ifaca praf pe salariile bugetarilor, in loc sa reduca acestecheltuieli la niveluri sus­tenabile" (vezi opinia dindreapta).
"Daca se pastreaza rit­mul actual al in­da­torarii nationa­le, celtarziu anul viitor ponderea chel­­tu­ie­lilor legate de serviciuldatoriei va depasi sumele alocate educatiei si altor sec­toarecruciale pentru viitorul Roma­niei", afirma Lionachescu.
"Banii de la Fondul Monetar International ar trebui alocati in modcert catre investitii, care ulterior vor alimenta bugetul de stat.Este clar ca trebuie miscata economia in con­ditiile actuale decriza prin investitii si nu prin decizii sociale", spune LaurentiuPlos­ceanu, prese­dintele Aso­­ciatiei Romane a Antre­pre­norilordin Constructii. Potrivit lui, pana in luna august au fostcheltuite doar 4 miliarde de euro din cele 10 miliarde de euroanun­tate de gu­vernul Boc la ince­putul anului pentruinfra­structura.
"Avand in vedere ca FMI a respins ideea de a permite majo­rareadeficitului prin investitii in infrastructura, ne asteptam ca panala sfarsitul anului sa fie utilizate doar 6-7 miliarde de europentru acest sector", afirma Plosceanu.
Prin bugetul pentru 2009, Gu­vernul s-a angajat sa cheltuiascaechivalentul a 20% din PIB pentru sustinerea proiectelor deinvestitii publice. Pana in luna august, a fost cheltuita o sumareprezentand 55% din bugetul alocat pentru aceasta destinatie,insemnand peste 4,5 mi­liarde de euro, conform declara­tiilorpremierului. Cu toate acestea, pana acum lucrarile majore deinfra­structura nu au fost vizibile. Analistii apreciaza cadeficitul public este o reala amenintare care se reflecta si indatoria externa totala, ca urmare a nevoii statului de a seimprumuta din ce in ce mai mult pentru a-si acopericheltuielile.
Utilizarea banilor de la FMI pentru finantarea partiala adefici­tului bugetar, chiar si pentru proiec­tele de investitii, arputea pune in pericol aprecierea monedei natio­nale pe termenmediu, potrivit ana­listilor ING.
Conform intelegerii cu FMI, urmatoarele doua transe din impru­mutulde la FMI, de aproape 1,9 mld. euro si, respectiv 1,5 mld. euro, arurma sa fie acordate in lunile sep­tembrie si decembrie. Din acestesume circa jumatate - 1,7 mld. euro - vor avea ca destinatiefinantarea defi­citului bugetar.

A avea sau nu bani pentru salarii si pensii

Potrivit declaratiilor lui Traian Basescu, presedintele Romaniei,Romania va fi in dificultate in privinta platii salariilor si apensiilor daca nu va primi a doua transa din imprumutul de la FMI.Pe de alta parte, premierul Emil Boc sustine insa ca Guvernul arecapacitatea de a plati salariile, pensiile si celelalte alocatiisociale, pana la sfarsitul anului, fara intarzieri. "Salariile,pensiile si celelalte alocatii sociale vor fi platite, pana lasfarsitul anului, fara niciun fel de probleme", a spus Boc, la unpost de stiri.
De la inceputul anului, Finantele s-au imprumutat agresiv de pepiata locala si la costuri relativ constante pentru a-si acoperinecesarul de lichiditati, creat pe fondul scaderii veniturilorincasate la buget.
Valoarea titlurilor de stat van­dute de la inceputul anului ade­pasit 50 mld. lei, su­ma im­prumutata fiind de circa zece orimai mare fata de intervalul similar din 2008, cand emisiunile autotalizat 5,4 mld. lei.
Potrivit estimarilor ministerului, datoria gu­vernamentala internava ajunge la sfarsitul anului 2009 la 50,7 mld. lei, in timp ceim­prumuturile care tre­buie platite catre exterior vor totaliza6,6 mld. lei. Din suma totala care trebuie rambursata in acest an,ratele de capital se vor cifra la 51,2 mld. lei, iar dobanzile sicomisioanele vor fi de 6,1 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO