Eveniment

România învaţă din ce a făcut Polonia pentru crearea băncii de dezvoltare pe structura Eximbank

Ştefan Nanu, , directorul general al Trezoreriei Statului: Nu vrem să reinventăm roata. Se încearcă să se preia acele lucruri care pot fi preluate. (...) În perioada următoare se va lucra la designul băncii şi va fi adaptat cadrul legislativ, aria de activitate a Eximbank urmând să se extindă, ca şi sectoarele unde se va implica.

Ştefan Nanu, , directorul general al Trezoreriei Statului: Nu vrem să reinventăm roata. Se încearcă să se preia acele lucruri care pot fi preluate. (...) În perioada următoare se va lucra la designul băncii şi va fi adaptat cadrul legislativ, aria de activitate a Eximbank urmând să se extindă, ca şi sectoarele unde se va implica.

Autor: Claudia Medrega

13.03.2015, 00:04 594
România va lua ca model banca de dezvoltare din Polonia, BGK, pentru a realiza pe structura Eximbank o bancă de dezvoltare, iar în perioada următoare se va lucra la designul băncii şi va fi adaptat cadrul legislativ, aria de activitate a Eximbank urmând să se extindă, ca şi sectoarele unde se va implica, a declarat Ştefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului.

Eximbank, banca de stat dedicată finanţării exporta­torilor, este o instituţie cu regim special, acţionând atât în numele statului, pentru emisiune de garanţii, cât şi în nume propriu prin creditarea companiilor, caracteristici care se regăsesc şi în cazul băncii de dezvoltare din Polonia.

„O delegaţie compusă din membri ai Eximbank, ai Ministerului de Finanţe şi ai Ministerului Fondurilor Europene a fost de curând într-o vizită de lucru în Polonia la Banca Naţională de Dezvoltare a Poloniei – BGK (Bank Gospodarstwa Krajowego - n.red.). Nu vrem să reinventăm roata. Se încearcă să se preia acele lucruri care pot fi preluate. Acum este o perioadă în care se lucrează la designul băncii. În perioada următoare, se va lucra la adaptarea cadrului legislativ al Eximbank astfel încât să poată să răspundă conceptului de bancă naţională de dezvoltare“, a declarat Nanu la o conferinţă pe tema creditării organizată de Asociaţia Română a Băncilor la ASE.

Şeful Trezoreriei a afir­mat că va exista şi o anumită adaptare internă la nivelul personalului şi infrastructurii Eximbank astfel încât să poată să răspundă acestui concept, de bancă naţională de dez­voltare.

În şedinţa de guvern de miercuri s-a discutat ca noul concept de bancă de dez­voltare să fie realizat pe „scheletul“ Eximbank, având în vedere şi faptul că statul are deja un capital de risc acolo de circa 1,5 mld. lei, care pot fi direcţionaţi spre creditare printr-o paletă de instrumente. Aria de activitate a băncii se va extinde, precum şi sectoarele unde va fi prezentă.

Polonia a avut succes cu banca de dezvoltare reuşind să accelereze decontarea fondurilor europene şi a ştiut să creeze produsele care au adresat foarte bine anumite nevoi, potrivit lui Nanu.

Ministrul finanţelor, Darius Vâlcov, a anunţat anterior că prin banca de dezvoltare care va fi creată în cadrul Eximbank vor fi acordare împrumuturi primăriilor, dar şi agenţilor economici.

Eximbank, al cărei rol special de garantare şi finanţare a fost scos în evidenţă în perioada de criză, şi-a extins portofoliul de clienţi în ultimul an, incluzând companii mari, curtate de obicei de marile bănci de corporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO