Eveniment

România, la 10 ani de UE: PIB-ul e dublu, dar datoria externă e triplă şi se nasc mai puţini copii

România, la 10 ani de UE: PIB-ul e dublu, dar datoria...

Autor: Claudia Medrega, Ştefan Stan

27.10.2017, 00:08 2740

La zece ani de la aderarea la Uniu­nea Europeană, România are un PIB per capita dublu, adică 9.000 de euro, însă a pierdut trei milioane de cetăţeni, se nasc anual cu 25.000 de copii mai puţin, iar rata aban­donului şcolar a crescut.

„Din punct de vedere economic, PIB-ul Ro­mâniei aproape că s-a dublat în cei 10 ani de apartenenţă la Uniune, această creştere fiind înregistrată în condiţiile în care Uniunea a traversat o perioadă de criză financiară di­ficilă. Puterea de cumpărare a crescut cu aproape 20% de la momentul aderării“, a spus ieri preşedintele Klaus Iohannis la Banca Naţională, unde au fost prezenţi înalţi ofi­ciali ai statului, inclusiv fostul preşedinte Traian Băsescu.

Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană. Premierul Mihai Tudose nu a participat la eveniment.

În ultimii zece ani, România şi-a dublat traficul aerian de pasageri (de la 7,8 milioane în 2007 la 16,4 milioane în 2016), în timp ce la capitolul transport rutier a rămas codaşă, cu mai puţin de 500 de km de autostradă con­struiţi în această perioadă.

Legat de condiţiile de viaţă, statisticile arată că deşi salariile şi pensiile românilor au crescut, aceştia trăiesc mai „înghesuiţi“, su­pra­faţa medie a locuinţelor noi s-a redus de la 155 de metri pătraţi în 2007 la 139 de metri pătraţi în 2016.

O evoluţie îngrijorătoare a avut-o însă rata abandonului şcolar, care a crescut în ulti­mul deceniu la 18,5% (faţă de 17,3% în 2007). Datoria externă a crescut de 37 mld. euro la 92 mld. euro în aceeaşi perioadă.

„România, în ultimii 10 ani, a avut o creştere economică demnă de invidiat, a profitat de fondurile europene pentru infrastructură, a absorbit mulţi bani, dar nu suficient.În următorii ani, trebuie să investiţi mai mult în infrastructură. Eu lupt pentru alocarea de mai mulţi bani pentru cofinanţarea programelor de infrastructură, ca să evităm fracturarea Europei“, a spus Günther Oettinger, Comisarul European pentru Buget şi Resurse Umane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO