Eveniment

România mai experimentează inflaţie negativă până în iunie, pentru ca ulterior să încheie 2016 la un nivel de 1,2% - 2%

România mai experimentează inflaţie negativă până...

Autor: Liviu Popescu

26.01.2016, 00:07 897
Inflaţia se va situa în prima parte a anului în teritoriu negativ, pentru ca din iunie 2016 să reintre pe un trend pozitiv şi ar putea să încheie anul sub banda ţintei de inflaţie a Băncii Naţionale de 2,5% +/-1%, influenţată de reducerile de taxe din economie, consideră analiştii chestionaţi de Ziarul Financiar.

„Inflaţia va scădea în prima parte a anului, dar va reveni pe o tendinţă ascendentă spre sfârşitul lui 2016, încheind anul între 1,5 şi 2%. Sunt mai mulţi factori care contribuie la trecerea inflaţiei în teritoriu pozitiv din a doua jumătate a anului. Măsurile luate de creştere a veniturilor cetăţenilor şi schimbările din structura bugetară se vor vedea în a doua partea a anului şi în preţuri. De asemenea, scăderea preţului petrolului s-a apropiat de sfârşit şi este posibil ca în a doua jumătate a anului trendul să se inverseze“, consideră analistul economic Aurelian Dochia.

Inflaţia anuală a intrat pentru prima oară în teritoriu negativ în luna iunie a anului trecut, în scădere semnificativă faţă de nivelul de 1,2% înregistrat în luna precedentă pe fondul reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%. Astfel, economia românească a experimentat în vara anului trecut inflaţie negativă pentru prima oară în istoria postdecembristă. În anii ’90 rata inflaţiei ajungea chiar şi la niveluri de trei cifre. În urmă cu aproape un sfert de secol, existau luni când rata anuală a inflaţiei afişa niveluri chiar şi de 300%.

În 1998 s-a înregistrat o reducere semnificativă a ratei inflaţiei, de la aproximativ 151% cât era în 1997 la 40,6%.

Începând cu anul 2005, odată cu lansarea leului greu, respectiv procesul de denominare (tăierea a patru zerouri din coada leului), BNR a trecut la un nou regim de politică monetără, respectiv ţintirea inflaţiei. După 2005, inflaţia a rămas în teritoriu pozitiv şi la o singură cifră. Până în iunie 2015. Însă analiştii spun că inflaţia ar putea reintra pe un trend pozitiv în a doua jumătate a acestui an.

„Potrivit estimărilor noastre, inflaţia va reintra pe un trend pozitiv începând din iunie 2016, dar la un nivel sub banda ţintei de inflaţie de 2,5% +/-1% până la sfârşit de an 2016, influenţat de tăierile de TVA“, consideră Rozalia Pal, economistul-şef al Garanti Bank.

Astfel, este posibil ca în ultima perioadă de timp să fi fost vorba de o încetinire temporară a preţurilor în condiţiile în care inflaţia ar putea să rămână încă cinci luni în teritoriu negativ. De această dată, reducerea TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 pentru toate produsele nealimentare va influenţa scăderea preţurilor, element care se va reflecta într-o creştere şi mai mare a consumului.

„Pentru dinamica preţurilor de consum ne aşteptăm la o scădere cu un ritm mediu anual de -1% an/an în 2016, pe fondul declinului cotei generale de TVA de la 24% la 20%“, consideră Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Trecerea în teritoriu pozitiv a inflaţiei va depinde şi de performanţa sectorului agricol în condiţiile în care un an agricol bun poate reduce din presiunile inflaţioniste. Creşterea consumului va determina de asemenea plasarea unui volum mai mic de resurse la bănci. De altfel, în noiembrie anul trecut a fost înregistrat deja un nivel minim al ultimilor şase ani al depozitelor noi constituite de populaţie, respectiv 6,4 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank, anticipează o rată a inflaţiei de +1,2% în luna decembrie 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO