Eveniment

România are nevoie de 1 milion de salariaţi în plus ca să acomodeze o scădere a CAS de la 25% la 20%. Propunerea PNL de reducere a CAS, contribuţia plătită lunar de salariaţi pentru a-şi asigura pensiile viitoare, de la 25% la 20% din salariul brut, este sustenabilă doar dacă numărul de salariaţi creşte cu o cincime

Autor: Adelina Mihai

18.03.2022, 08:38 1013

♦ În prezent, 5 milioane de salariaţi alimentează un sistem de pensii care are 4,8 milioane de pensionari ♦ Dacă încasările din CAS se reduc cu o cincime ca urmare a acestei măsuri, atunci numărul de salariaţi trebuie să crească tot cu 20% ca să acopere golul lăsat în buget, respectiv cu 1 milion de angajaţi.

Anunţul deputatului PNL Gheorghe Pecingină privind un amendament de mo­dificare a Codului fis­cal în aşa fel încât CAS să se reducă de la 25% la 20% din salariul brut a stârnit nemulţumiri atât în rândul sindicatelor, cât şi în rândul patronatelor.

„Diminuarea veniturilor aferente bugetului asigurărilor sociale de stat va fi compensată prin transferuri de la bugetul de stat, ca urmare a unei colectări mai bune a veniturilor“, argumentează Pecingină, care a făcut anunţul într-o postare pe Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO