Eveniment

România nu are cum să evite "Valea Plângerii" austerităţii dure germane

România nu are cum să evite "Valea Plângerii" austerităţii dure germane

Murgescu (al doilea din dreapta) spune că vom pierde avantajul forţei de muncă ieftine şi că avem nevoie de proiecte cu valoare adăugată mare

Autor: Iulian Anghel

17.03.2011, 23:47 28

După doi ani de cădere economică abruptă, când modelul economicbazat pe consum - care a permis totuşi creşterile economiceînsemnate - şi-a arătat limitele, economiştii se întreabă care artrebui să fie modelul de urmat pentru reluarea dezvoltării.

Pentru România, provocarea este dublă pentru că ea are derecuperat decalaje imense faţă de UE. Când "tigrul irlandez" îşiarăta în deceniile trecute colţii uimind prin rapiditatea cu carecreştea din punctul de vedere econo­mic, Irlanda pleca totuşi de lao medie a PIB-ului UE de 70%. Iar România se află acum, după 20 deani de la căderea comunismului şi în al cincilea an de laintegrarea în UE, abia la 42-43% din PIB-ul UE. Cum împaci nevoiamasivă de fonduri de consum cu realitatea care arată că o creştereeconomică astfel obţinută poate avea un revers dureros?

Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, crede că epocaconsumului a apus, iar modelul de austeritate dură propus deGermania nu poate fi evitat. Laxitatea politicii monetare în lume,în ultimii 10 ani, care a fost adoptată şi de către România, aechivalat cu un transfer masiv dinspre cei care au economisit banispre cei care au cheltuit şi a pus sub semnul întrebării şiviitorul. "S-a produs un transfer masiv al resurselor dinspregeneraţiile viitoare spre a noastră. Cum atunci să-ţi mai puiproblema că modelul german nu este corect? Nu există altă caledecât să respecţi stricteţea fiscală germană. Poţi, desigur, să teduci să te împrumuţi pe pie­ţele financiare, dar cu nişte costurimasive atunci când pieţele realizează că ai probleme", a susţinutLazea la un seminar despre modul în care România poate reducedecalajele faţă de Europa.

Bogdan Murgescu, istoric al economiei, profesor la Universitateadin Bucureşti, spune că România are în continuare o bună şansă de areveni economic şi de a recupera din decalajele faţă de UE, cucondiţia să realizeze că avantajul costului redus al forţei demuncă va fi pierdut pe măsură ce decalajele se vor reduce.

Provocarea majoră va fi atunci când România va atinge 60% dinPIB-ul UE, nu acum când are 42-43%.

"Să ajungi de la 40% din media PIB-ului UE la 60% este o marerealizare. Dar după? Aceasta este marea provocare pentru că pierziavantajul forţei de muncă ieftine şi trebuie să te concentrezi perealizarea unor lucruri cu valoarea adăugată mai mare", menţioneazăMurgescu.

El arată că dificultăţile economice prin care trece Româniatrebuie tratate ca o oportunitate pentru că ţara este obligatăsă-şi facă ordine în funcţionarea instituţiilor.

"Convergenţa este posibilă când conjunc­tura şi mixul unorpolitici sunt bune. Acum, pentru România, conjunctura este bună.Austeritatea nu împiedică recuperarea deca­lajelor, dar te obligăsă faci ordine în instituţii, iar funcţionarea instituţiilor esteesenţială pentru creşterea economică", spune Murgescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO