• Leu / EUR4.9479
  • Leu / GBP5.5370
  • Leu / USD5.1794
Eveniment

România nu poate să trăiască fără banii străinilor şi trebuie să atragă investiţii, inclusiv prin privatizări

România nu poate să trăiască fără banii străinilor şi trebuie să atragă investiţii, inclusiv prin privatizări

Autor: Claudia Medrega

05.04.2012, 00:04 430

România are nevoie de bani şi trebuie să facă tot posibilul să atragă investiţii inclusiv prin vânzarea pachetelor minoritare la companiile de stat şi realizarea de parteneriate publice private în sectoare cheie ale economiei româneşti, dependenţa de investiţiile străine urmând să se menţină pe termen lung.

Aceasta este una dintre concluziile conferinţei interna­ţio­nale organizate de CFA România (Certified Financial Analysts - Asociaţia analiştilor financiari certificaţi interna­ţionali), axată pe relaţiile cu China, la care au participat bancheri români şi străini, consultanţi, investitori, oficiali de la BNR şi Guvern.

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, crede că dependenţa României de investiţii străine se va menţine pe termen lung, astfel că se impune refacerea fluxurilor de capital extern pentru a putea avea un ritm de creştere economică de natură să contribuie la diminuarea decalajelor faţă de alte state. "A vorbi despre investiţii străine în România este întotdeauna nu doar interesant, dar esenţial. România are nevoie mare de investiţii străine masive şi va păstra această nevoie pe termen lung. Argumentul este recuperarea decalajelor. Sunt elemente care se rezolvă în timp. Rămâne să fim convin­gă­tori. Se spune că best money sunt acei bani pe care-i putem obţine şi sunt banii altora."

În ultimii ani România nu a reuşit să fie foarte atractivă pentru investitorii străini. Investiţiile străine s-au prăbuşit, iar tendinţa a continuat şi în acest an, în ianuarie intrările totalizând doar 23 mil. euro.

Viceguvernatorul băncii centrale şi-a focalizat discursul pe privatizări, avertizând că dacă în cazul zăcămintelor statul mai poate aştepta până la administrare, fabricile nu pot să fie ţinute închise până se ia o decizie dacă vor fi administrate sau nu, adică până când statul vede dacă are capacitatea de administrare sau poate învăţa cum se manageriază o afacere.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9479
Diferență: 0,085
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1794
Diferență: 0,8077
Ieri: 5.1379
Azi: 5.5370
Diferență: -0,2576
Ieri: 5.5513
Azi: 5.2155
Diferență: 0,3869
Ieri: 5.1954