Eveniment

România, o ţară bolnavă: CNAS cheltuie 400 mil. euro pe an cu concediile medicale, dublu faţă de 2012

România, o ţară bolnavă: CNAS cheltuie 400 mil. euro...
08.04.2019, 07:00 967

NumÂrul certificatelor medicale emise de către medici pentru incapacitate temporară de muncă s-a ridicat la 5,2 milioane de certificate în 2017, de două ori mai mult faţă de anul 2012, arată o analiză a ZF, pe baza datelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În total, din bugetul Casei au fost decontate 23 de mi­lioa­ne de zile de concediu medical doar pentru incapa­ci­ta­te temporară de muncă în 2017, faţă de 14 milioane de zi­le în 2012, arată aceeaşi sursă. Altfel spus, angajaţii au lip­sit mai mult de la locul de muncă pe motive medicale, adi­că starea de sănătate a angajaţilor români s-a degradat de la un an la altul.

În total, Casa a avut cheltuieli de 1,9 miliarde de lei pen­tru asigurări şi asistenţă socială în 2017 (cazuri de boală şi asistenţă familii şi copii), faţă de 1,1 miliarde de lei în 2012, arată datele din rapoartele de activitate ale CNAS.

Datele din eurobarometrul „Sport şi activitate fizică“ realizat sub egida Comisiei Europene şi dat publicităţii anul trecut arată că şase din zece români nu au practicat niciodată un sport sau activitate fizică. Circa 63% din români nu practică niciun fel de sport şi nici nu fac mişcare fizică, comparativ cu ţările nordice unde doar sub 20% din respondenţi au susţinut că nu practică niciun sport.

În Finlanda doar 13% nu practică niciun sport, în Suedia doar 15% iar în Danemarca 20%, arată datele din raportul privind sportul şi activitatea fizică.

Altă statistică arată că doar 4,9% din români fac mişcare într-un centru de fitness, faţă de 44% media Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO