Eveniment

România ocupă cea mai bună poziţie dintre statele vecine la capitolul libertate economică

Foto Shutterstock

Studiul Fraser arată că măsurile luate pentru combaterea efectelor crizei economice la nivel mondial au redus libertatea economică pe termen scurt şi probabil prosperitatea pe termen lung

Autor: Ioana Nita

21.09.2012, 00:08 1595

România se situează pe cea mai bună poziţie dintre statele vecine la capitolul libertate economică într-un clasament realizat de institutul canadian de cercetare Fraser, în care sunt analizate 144 de ţări, aceasta urcând de pe poziţia 48 ocupată în 2011 pe locul 36 anul acesta.

Raportul Economic Freedom of the World Report 2012 analizează în ce măsură politicile şi instituţiile unei ţări susţin libertatea eco­nomică prin intermediul a 42 de indicatori care se grupează după cinci criterii: di­mensiunea aparatului bugetar, sistemul legislativ şi drepturile de proprietate, accesul la finanţare, libertatea comerţului inter­na­ţional şi gradul de reglementare al pieţelor.

România a surclasat ţările din regiune, (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia şi Ucraina) cu un puntaj total de 7,41, maximul posibil fiind 10. În ceea ce priveşte dimensiunea aparatului bugetar, România a avansat puternic cu 27 de poziţii faţă de anul anterior, până pe locul 49, văzându-se astfel rezultatele restructurărilor de personal făcute în sistemul public în anul 2010. Însă, la capitolul legislaţie România a coborât 4 locuri, până pe 65. În cazul accesului la finanţare şi al libertăţii comerţului inter­naţional România a pierdut 3 poziţii, respectiv 5, ajungând pe locurile 52 şi 30. La nivelul de reglementare al pieţelor, Fraser a plasat România pe poziţia 50, în creştere cu 24 de locuri. Gradul de reglementare a pieţei se calculează ţinând cont de trei criterii: legislaţia pieţei creditelor, a pieţei muncii şi a mediului de afaceri.

Topul libertăţii economice la nivel mondial

În raportul de anul trecut, Ungaria cu locul 15 şi Bulgaria cu locul 28 s-au situat cu mult înaintea României, care a ocupat abia poziţia 48.

Potrivit topului, România (36) şi Bulgaria (45), cele mai sărace state din Uniunea Europeană, au reuşit să obţină un punctaj mai bun privind libertatea eco­nomică, faţă de cea mai mare economie a regiunii, Polonia (48).

Mai mult, România a depăşit şi state europene dezvoltate, precum Olanda (37), Franţa (47) şi Italia (83).

Pe primele trei poziţii s-au situat, la fel ca anul trecut, Hong Kong, Singapore şi Noua Zeelandă, iar unele dintre cele mai mari economii ale lumii, precum Marea Britanie, SUA, Japonia, Germania, Rusia şi China nu se regăsesc în top 10, acestea situându-se pe locurile 12, 18, 20, 31, 95, respectiv 107. În ultima decadă, SUA, cea mai mare economie a lumii, a înregistrat un declin substanţial privind libertatea economică.

Pentru o lungă perioadă de timp, SUA a fost considerată un exemplu pentru libertatea economică între marile naţiuni industriale, din anul 1980 până în 2000 economia americană fiind plasată pe locul trei, după Hong Kong şi Singapore. Anul acesta, Statele Unite s-au situat pe locul al 18-lea.

Studiul Fraser se bazează pe date din 2010, acestea fiind cele mai recente informaţii disponibile pentru toate cele 144 de ţări incluse în clasament.

Conform raportului pentru acest an, scorul mediu al libertăţii economice a avansat uşor, de la 6,79 în 2009 la 6,83 în 2010.

În consecinţă, studiul arată că măsurile luate pentru combaterea efectelor crizei economice la nivel mondial au redus libertatea economică pe termen scurt şi probabil prosperitatea pe termen lung, însă avansul înregistrat anul acesta este încurajator.

Profesorul Dan Armeanu: "Este vorba mai degrabă de accentuarea crizei în alte ţări"

Întrebat cum se explică avansul României în clasament, Dan Armeanu, profesor universitar la Facultatea de finanţe, asigurări, bănci şi burse de valori, a răspuns că "România nu a înregistrat un succes real din punct de vedere al libertăţii economice care să justifice un asemenea loc în clasament, ci mai degrabă se poate pune pe seama accentuării crizei în celelalte ţări". Pe de altă parte, a spus el, piaţa bancară a avut un plus de reglementare odată cu introducerea ordonanţei privind contractele de credit. "În schimb, performanţa sistemului public lasă de dorit întrucât în 2010 am luat cele mai proaste măsuri economice, am mărit taxele şi am tăiat salarii, ceea ce a avut un efect dezastruos asupra consumului şi economiei. În acelaşi timp, s-a început o aşa-zisă restructurare a sectorului public", a adăugat Dan Armeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO