Eveniment

România, pe lista principală la discuţiile din summit-ul NATO: Se înfiinţează un centru de comandă de trei stele în teritoriu, iar ţara obţine îmbunătăţirea statutului brigăzii multinaţionale

România, pe lista principală la discuţiile din...

Autor: Alex Ciutacu

13.07.2018, 12:21 752

Deschiderea centrului operaţional al Alianţei Nord-Atlantice pe teritoriul României a fost aprobată în cadrul summit-ului NATO, unde preşedintele Iohannis a anunţat o consolidare a flancului Estic.

„Ce a obţinut România la acest summit NATO? Ştiţi bine că încă din 2016, de la Summitul de la Varşovia, noi am încercat să consolidăm flancul Estic. Această încercare am făcut-o împreună cu ceilalţi de pe flancul Estic şi am obţinut, pas cu pas, o acceptare a importanţei flancul Estic, o întărire a prezenţei aliate pe flancul Estic, şi, în acest an, în acest demers al nostru de întărire a prezenţei NATO pe flancul Estic am obţinut două lucruri pe care le consider foarte importante. Am obţinut un centru de comandă aşa-zis de 3 stele, un centru de comandă operaţional, cum ne-au explicat specialiştii noştri, fiind un centru de comandă între nivelul tactic cel mai de jos şi nivelul strategic cel mai de sus, un centru important”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului susţine că atunci când centrul va fi complet, „în jur de 400 de ofiţeri de stat major din toate ţările NATO care vor să fie împreună cu noi acolo”.

În al doilea rând, România a obţinut o îmbunătăţire a statutului brigăzii multinaţionale. „Am obţinut o îmbunătăţire, o upgradare se numeşte, a statutului brigăzii multinaţionale pe care am înfiinţat-o, care Brigadă Multinaţională acum a căpătat un statut permanent. Vom continua să negociem cu ceilalţi aliaţi pentru o prezenţă cât mai solidă în cadrul acestei brigăzi multinaţionale. Iată, deci, două rezultate de care putem să fim mândri”, adaugă preşedintele Klaus Iohannis.

În plus, în cadrul summit-ului, a fost organizată o sesiune dedicată Mării Negre, în prezenţa aliaţilor şi cu invitaţi din Georgia şi Ucraina. „Deci, acea sesiune s-a desfăşurat la iniţiativa noastră. Asta în demersul pe care l-am început încă din 2015 de a pune Marea Neagră, regiunea Mării Negre pe harta NATO, lucru pe care l-am reuşit cu mare succes, pot să spun. Între timp, există planuri pentru regiunea Mării Negre, în NATO există o abordare intensă, există o prezenţă aliată foarte bună în zona Mării Negre. Toate acestea le-am obţinut prin multă persuasiune”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO