Eveniment

România, pe locul 6 în UE după valoarea deficitului la comerţul cu bunuri în S1: „În a doua parte a anului viitor vom plăti factura creşterii economice bazate pe consum, dar fără investiţii”

România, pe locul 6 în UE după valoarea deficitului la...

Autor: Adelina Mihai

17.08.2016, 20:00 599
Deficitul comercial al comerţului inter­naţional cu bunuri (diferenţa dintre exporturi şi importuri) a ajuns în primele şase luni ale anului la valoarea de 4,5 miliarde de euro, fiind cu peste o treime mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Dincolo de faptul că România se află în top 10 state europene cu cel mai mare deficit comercial la bunuri, în primul semestru al anului ţara noastră a marcat una dintre cele mai mari creşteri ale deficitului comercial din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

„Din punctul meu de vedere, ne confruntăm în prezent cu trei cate­gorii de probleme care îşi vor pu­ne amprenta în economie cel mai probabil anul următor, când după creşterea economică de anul acesta va exista un declin. Absorbţia de fon­duri europene care este zero, inves­tiţiile realizate sunt la nivel minim şi problemele cu care se con­fruntă deja întreprinderile mici şi mijlocii din cauza măsurilor fiscale ca­re au stimulat importurile sunt cele mai mari probleme ale că­ror e­fec­te se vor resimţi anul viitor”, a ex­plicat Ionuţ Pandelică, pro­fesor uni­versitar doctor în cadrul ca­tedrei Management şi Mar­keting a Universităţii Româno-Ame­ricane şi în cadrul depar­tamentului Admi­nis­­tra­rea Afa­cerilor UNESCO al Aca­de­­­miei de Studii Economice.

În primul semestru al acestui an, importurile de bunuri ale României au crescut cu 8% faţă de perioada similară din 2015 (până la 32,6 mld. euro), cu un ritm de două ori mai mare faţă de creşterea exporturilor, care a fost de 4% (până la 28,2 mld. euro).

„Faptul că importurile au crescut cu un ritm dublu faţă de exporturi în primul semestru are legătură cu creşterea PIB anunţată recent de Institutul Naţional de Statistică. Creşterea economică din primul semestru (de 5,2% - n.red.) a fost impulsionată de creşterea consumului, pe fondul reducerii TVA şi al majorării salariilor fără ca aceste măsuri să fie corelate cu creşterea productivităţii. Ritmul de creştere a importurilor va continua să fie în aceeaşi linie până la finalul anului, însă  creşterea economică a României va încetini şi probabil că în partea a doua a anului următor începem să plătim factura dacă nu se face ceva”, a mai spus profesorul Ionuţ Pandelică.

La importurile de bunuri, România a avut a treia cea mai mare creştere din UE în primul semestru al anului după Cipru (Ă18%) şi Malta (Ă8%), în timp ce la exporturile de bunuri a avut a patra cea mai mare creştere din UE după Cehia (7%), Malta (5%) şi Ungaria (4%).

În valoare absolută, cu un deficit de 4,5 miliarde de euro la comerţul internaţional cu bunuri, România s-a aflat în primul semestru al anului pe locul 6 din UE în topul ţărilor cu cele mai mari deficite, după Marea Britanie (-102 mld. euro), Franţa (-31,6 mld. euro), Grecia (-9,5 mld. euro), Spania (-8,6 mld. euro) şi Portugalia (-5 mld. euro). În opinia profesorului Pandelică, rezolvarea, pe termen scurt, a problemei deficitului la comerţul cu bunuri este destul de delicată, iar un plan pentru găsirea unor soluţii ar trebui să fie schiţat dacă s-ar aşeza mulţi experţi la aceeaşi masă de discuţii.

„Pe termen mediu şi lung este important să se acorde o importanţă mult mai mare capitalului autohton, pentru a se crea IMM-uri cu peste 250 de angajaţi în sectoare de nişă, care să fie ajutate să fie competitive prin scheme de finanţare sau prin promovare. Industria alimentară, industria IT sau activităţile recreative sunt câteva dintre sectoarele care pot genera valoare adăugată mare la export, iar România ar deveni sustenabilă pe zona de export de bunuri”, a mai spus profesorul Pandelică. Pe termen scurt însă, adăugă el, este greu să se facă ceva pentru că există această tendinţă de creştere a consumului care stimu­lează importurile şi nu s-au făcut investiţii suficient de multe astfel încât să se mai compenseze pro­blemele cu o creştere a produc­tivităţii care să genereze valoare adăugată mai mare.

„La începutul anului ar fi trebuit să se aloce mai mulţi bani pentru investiţiile publice, însă nici acum, la rectificarea bugetară, nu s-au mai adăugat mulţi bani în zona asta, iar rezultatele se vor vedea”.

Totuşi, o parte din problema cauzată de deficitul la comerţul internaţional cu bunuri este rezolvată de excedentul în creştere de la comerţul internaţional de servicii.

Potrivit datelor Băncii Naţionale, exporturile de servicii au fost de 7,8 mld. euro în primul semestru din 2016, iar importurile de servicii de 4,47 mld. euro, de unde rezultă un excedent de 3,3 mld. euro (în creştere cu circa 4% faţă de perioada similară din 2015).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO