Eveniment

România, pe locul 6 în UE în funcţie de nivelul deficitului comerţului exterior cu bunuri în primele şapte luni din 2019

România, pe locul 6 în UE în funcţie de nivelul...

Autor: Adelina Mihai

17.09.2019, 00:04 450

Cu exporturi de bunuri de 40,6 mld. euro şi cu importuri de 50,2 mld. euro în primele şapte luni din 2019, nivelul deficitului la comerţul cu bunuri a ajuns la 9,7 mld. euro în această perioadă. Astfel, România se află pe locul 6 în rândul statelor Uniunii Europene în funcţie de nivelul deficitului comercial la comerţul exterior cu bunuri, arată datele Eurostat, biroul de statistică al UE.

Faţă de perioada ianuarie-iulie 2018, în 2019 deficitul comercial la mărfuri s-a majorat în România cu circa 1,9 mld. euro.

Deficite comerciale la comerţul cu bunuri mai mari decât în România (de 9,7 mld. euro în ianuarie-iulie 2019) au avut Marea Britanie (cu un deficit de 106,5 mld. euro la comerţul extern cu bunuri în ianuarie-iulie 2019), Franţa (-42,3 mld. euro), Spania (-18,1 mld. euro), Grecia (- 12,8 mld. euro) şi Portugalia (-12,1 mld. euro).

Creşterea puternică a producţiei de maşini şi a industriei de componente auto a adus un avans puternic al exporturilor României în ultimii ani. Cunoscută în trecut drept „croitorul Europei“, România s-a specializat la export pe zona de producţie de autovehicule şi componente pentru autovehicule. Astfel, în 2018 opt dintre cei zece cei mai mari exportatori provin din automotive, potrivit datelor de la Statistică. Producătorul de autovehicule Automobile Dacia se află pe locul întâi în topul exportatorilor de bunuri, Ford România se află pe locul al doilea odată cu triplarea producţiei de la Craiova, iar Star Assembly, divizia locală a Daimler care produce cutii de viteze la Sebeş, este clasată pe locul al treilea în clasament.

Legat de rezultatele pentru întregul an 2018, statisticile arată că exporturile de bunuri ale României au fost de 67,7 mld. euro, iar deficitul a fost de 15,1 mld. euro. Pe de altă parte, balanţa comercială la comerţul extern cu servicii a fost excedentară, astfel că o mare parte din problema deficitului de la bunuri a fost „rezolvată“ de excedentul de 8,1 mld. euro de la comerţul exterior cu servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO