Eveniment

România, pe penultimul loc în UE în privinţa consumului individual şi a PIB-ului pe cap de locuitor

România, pe penultimul loc în UE în privinţa...

Autor: Anca Dumitrescu

11.12.2015, 14:00 238

În România, consumul individual efectiv, care măsoară bunăstarea populaţiei, este cu 43 de puncte procentuale sub media europeană, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este cu 45 de puncte sub acest nivel. Indicatorul a fost exprimat în standardul puterii de cumpărare (Purchasing Power Standards - PPS), o monedă artificială care elimină diferenţele de preţuri dintre ţări.

În cazul Bulgariei, consumul individual efectiv este cu circa 49 de puncte sub media UE, iar PIB-ul pe cap de locuitor cu 53 de puncte sub nivelul mediu din Uniune.

Consumul individual efectiv constă în bunuri şi servicii consumate de indivizi indiferent dacă acestea sunt cumpărate şi plătite de aceştia, de Guvern sau de organizaţii non-profit.

În baza datelor revizuite ale Eurostat pentru 2014, consumul individual efectiv variază în Uniunea Europeană între 51% (Bulgaria) şi 141% (Lucxemburg) din media europeană.

Un număr de 10 state au înregistrat anul trecut valori ale consumului individual efectiv peste media UE. Pe primul loc se află Luxembourg, cu un nivel al consumului individual efectiv aflat cu 40 de puncte procentuale peste media UE, în timp de Germania şi Austria au înregistrat niveluri care au depăşit media UE cu peste 20 de puncte.

Pe următoarele poziţii se află în ordine Danemarca, Marea Britanie, Belgia, Finlanda, Olanda, Franţa şi Suedia, cu niveluri ale consumului care depăşesc media europeană cu 10-15 puncte procentuale.

În Italia şi Irlanda, consumul individual efectiv este cu până la 10 puncte procentuale sub media UE, iar în Grecia, Portugalia şi Lituania cu 10-20 puncte sub medie.

Cipru, Spania, Grecia, Portugalia şi Lituania au înregistrat valori cu 10-20 puncte sub media UE. Consumul din Malta, Slovacia, Cehia, Slovenia şi Polonia a fost cu 20-30 de puncte procentuale sub media UE.

Şase state membre au consemnat în 2014 un consum individual aflat cu peste 30 de puncte procentuale sub media UE, respectiv Estonia, Letonia, Ungaria, Croaţia, România şi Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO