Eveniment

România pe podium: producţii record la cereale, dar la ce ne foloseşte? Exportăm materie primă ieftină şi importăm produs finit scump

România pe podium: producţii record la cereale, dar la...

Autor: Florentina Niţu

01.02.2019, 19:50 746

În 2018, România a avut o producţie de 10 milioane de tone de grâu, în creştere cu 1,3% faţă de anul precedent, datorată vremii favorabile.

România a avut în 2018 producţii record la cereale, la porumb şi florarea-soarelui am fost pe locul 1 în Uniunea Europeană, iar la grâu, pe locul 4. Dar la ce ne foloseşte că suntem în vârf? Exportăm materie primă ieftină şi importăm produs finit scump, spun specialiştii din domeniu. Recolta totală de cereale în 2018 a fost de peste 31,8 mil. tone, potrivit datelor de la Eurostat.

„În acest sector regăsim lipsa strategiei Ministerului Agriculturii. Stategia este ca anul viitor să ajungem cei mai mari producători şi exportatori de grâu şi nu să integrăm materiile prime în produse finite. Vom importa în continuare pâine congelată“, spune Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO