Eveniment

România, pe ultimul loc în UE la ponderea creditelor private în PIB cu un nivel de 51%

România, pe ultimul loc în UE la ponderea creditelor...

Autor: Anelis Baciu

23.11.2018, 00:07 776

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană după ponderea creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor în PIB, în condiţiile în care finanţările către sectorul privat reprezentau anul trecut doar 51% din PIB, de aproape trei ori mai puţin de cât media europeană care ajungea la circa 140%, potrivit datelor Eurostat.

Pe de altă parte, în ţări vecine precum Bulgaria sau Ungaria băncile finanţează mai mult populaţia şi companiile, ponderea creditelor private în PIB situându-se la 100% în Bulgaria şi la peste 71% în Ungaria.

„Avem acest decalaj în primul rând pentru că am pornit de la o bază slabă, la noi sectorul financiar s-a dezvoltat abia după 2000. Cu excepţia CEC, băncile au început să se îndrepte către creditarea populaţiei şi să aducă instrumente specifice abia după 2000. În plus, sectorul bancar a fost privatizat destul de târziu. Pe de altă parte, în România a existat o prudenţă mai mare în pri­vinţa finanţării sectorului privat în general. Regle­mentările au fost mai restrictive la noi în comparaţie cu alte ţări. Acest lucru, pe de altă parte, ne-a salvat de la problemele pe care băncile le-au avut în alte state ca urmare a supraîndatorării populaţiei. Intermedierea finan­ciară scăzută din prezent este un preţ plătit pentru această prudenţă“, a declarat analistul Aurelia Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO