Eveniment

România pierde locul 2 în UE la porumb din cauza secetei. Minus 500 mil. euro în conturile fermierilor

România pierde locul 2 în UE la porumb din cauza secetei. Minus 500 mil. euro în conturile fermierilor

Autor: Gabriel Razi

26.09.2012, 21:39 1107

Fermierii români au strâns în această toam­nă 7 milioane de tone de porumb şi 1,3 milioane de tone de floarea-soarelui, în scădere cu aproape 40% faţă de recoltele-record din 2011, arată estimările oficiale ale Comisiei Europene.

Declinul producţiilor de porumb şi floarea-soarelui a venit pe fondul secetei şi al temperaturilor ridicate care au afectat agricultura pe parcursul acestei veri.

Valoarea producţiilor agricole de porumb şi floarea-soarelui se ridică la 2,1 miliarde de euro, cu doar 18% sub rezultatele din perioada similară anterioară, potrivit estimărilor ZF.

Scăderea valorică mai mică decât cea în volum s-a produs ca urmare a creşterilor puternice de preţ din ultimele luni, avansul venind pe fondul estimărilor negative de producţie.

"Datele de producţie cu care lucrăm noi sunt uşor mai mici. Cred că unul din elementele care au dus în acest an la creşterea preţurilor interne pentru principalele materii prime agricole este legat de reticenţa la vânzare din partea fermierilor. La majorările de preţ a contribuit şi recolta mai mică. Acum este o perioadă de reglaj în piaţă şi cotaţiile interne au început să se ajusteze uşor în jos. Evoluţia viitoare a preţurilor este însă direct dependentă de mersul burselor internaţionale de mărfuri", a explicat situaţia Robert Arsene, directorul general al Agricover, un business de 218 mil. euro anul trecut şi al patrulea jucător de pe piaţa locală a traderilor de materii prime agricole.

Datele Comisiei Europene arată că România, o piaţă agricolă fără nicio protecţie reală în faţa secetei, are o reducere cumulată pentru producţia de cereale de aproape 40% în acest an. Acesta este totodată şi cel mai mare declin de pro­ducţie agricolă din Uniunea Europeană. În acest context, România pierde în acest an al doilea loc în topul celor mai mari producători de porumb din Uniunea Europeană în faţa Italiei, economie care a strâns 10,2 milioane de tone, cu 10% peste rezultatele din anul precedent.

Totuşi, economia locală a reuşit să îşi păstreze locul al doilea în topul economiilor europene în funcţie de producţia de floarea-soarelui, păstrându-şi astfel poziţia în spatele Franţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO