Eveniment

România plânge după bani, dar Vama Veche este paradisul „la negru“. Turismul din Vama Veche – 2 Mai generează oficial doar 12 mil. lei într-un an, cât un chioşc din Capitală. Bilanţul sezonului estival 2021 arată o medie de 70 de turişti pe zi şi încasări totale din turism de 2.000 de euro pe zi în Vama Veche

Datele oficiale pe anul trecut arată încasări de doar 8,4 milioane de lei în Vama Veche din cazare

Datele oficiale pe anul trecut arată încasări de doar 8,4 milioane de lei în Vama Veche din cazare

Autor: Mirabela Tiron

14.10.2021, 00:08 11550

Oficial, în acest sezon estival (mai-august) au ajuns doar 8.900 de turişti în unităţile de cazare din Vama Veche şi 2 Mai, potrivit INS.

S-a încheiat sezonul estival, iar ZF a încercat să facă bilanţul  lunilor de vară în destinaţiile „vedetă“ Vama Veche şi 2 Mai, să vadă câţi tu­rişti şi câţi bani reuşesc aceste staţiuni să atragă. Oficial, în acest sezon es­ti­val (mai-august) au ajuns doar 8.900 de tu­rişti în unităţile de cazare din Vama Veche şi 2 Mai, potrivit INS. La o cheltuială medie de 1.000 de lei per turist rezultă încasări de doar 8,9 milioane de lei din cazare pentru aceste destinaţii în cele trei luni de vară. Sau o medie zilnică de 10.000 de lei (2.000 de euro).

„Cifrele oficiale din turism nu sunt cifre reale“, a spus pentru ZF Corina Martin, pre­şe­dintele  Federaţiei Asociaţiilor de Pro­mo­vare Turistică din România (FAPT). Ea mai precizează că în continuare foarte multe unităţi turistice nu sunt autorizate, nimeni nu îi obligă pe proprietarii de unităţi de cazare să raporteze numărul de turişti.

„Nu ştiu, nu avem niciun membru din Vama Veche şi 2 Mai în patronatul nostru“, susţine Ciprian Constantinescu, preşedintele pa­tronatului industriei hoteliere „Marea Nea­gră“ şi al operatorilor din sudul litoralului.

Pe datele de la Institutul Naţional de Sta­tistică se bazează însă şi estimările Fis­cului când se face comparaţia între încasările reale de TVA şi cele potenţiale.

De unde încasări din TVA dacă statul numără doar 8.900 de turişti în Vama Veche şi 2 Mai în perioada mai-august anul acesta? România a rămas campioana Uniunii Euro­pene la evaziune fiscală la TVA, statul ro­mân a pierdut 3,3% din PIB în 2018 din ne­încasarea de TVA.

Oficialii ANAF nu au răspuns  la solicitarea ZF.

Guvernul se uită la tot felul de soluţii pentru a face rost de bani la buget, calculează inclusiv câţi bani ar aduce renunţarea la scutirea de impozit pe venit acordată unor categorii de angajaţi din domeniul IT şi construcţii. Nimeni nu vede însă că de ani de zile destinaţii turistice populare raportează în turism afaceri cât cele ale unui chioşc din Capitală.

Cifrele legate de numărul de turişti din Vama Veche nu sunt cele reale, la fel cum nu sunt reale nici cifrele oficiale pentru Delta Dunării sau destinaţii agroturistice din ţară în condiţiile în care turiştii se cazează în casele localnicilor sau în unităţi de cazare care nu au acreditare de la Ministerul Turismului sau care nu raportează real.  

Unul dintre turiştii care a ajuns în acest sezon în Vama Veche este chiar fostul premier Florin Cîţu. El afirma că a fost o vară verde, „cred că a fost bine şi pentru cei care au aici afaceri şi pentru români să se distreze“, citat de Digi24. 

Datele oficiale pe anul trecut arată încasări de doar 8,4 milioane de lei în Vama Veche din cazare (firme cu cod CAEN 55 hoteluri şi alte facilităţi de cazare) şi de 3,9 milioane de lei în 2 Mai, potrivit ONRC. Per total, încasări de doar 12,4 milioane de lei (71 de lei pe zi) pentru aceste destinaţii, cât cele ale unui chioşc din Capitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO