Eveniment

România poate ajunge cu greu în 2014 la PIB-ul real din 2008, aproape „la limită“

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank: Vom reduce prognoza privind creşterea PIB în jurul a 2,5%. Aşteptăm detalii privind factorii care au generat creşterea economică foarte slabă din al doilea trimestru.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank: Vom reduce prognoza privind creşterea PIB în jurul a 2,5%. Aşteptăm detalii privind factorii care au generat creşterea economică foarte slabă din al doilea trimestru.

Autor: Claudia Medrega

21.08.2014, 00:05 3028

România va reuşi, cu greu, abia în 2014, să ajungă la creşterea economică reală din anul de graţie 2008, realizarea acestei „performanţe“, după şase ani, fiind posibilă doar dacă PIB-ul va avea în acest an o creştere reală de 1,7%.

Dacă până la anunţarea cifrelor privind creşterea economică din al doilea trimestru majoritatea analiştilor dădeau ca sigură atingerea şi chiar depăşirea nivelului PIB din 2008, datele dezamăgitoare din T2 au mai domolit optimismul.

Creşterea economică de 3,5% din 2013 a adus PIB-ul doar la nivelul de 98,4%, dacă luăm ca bază (100%) anul 2008. Veştile bune venite în primul trimestru al acestui an de la indicatorii macro i-au determinat pe cei mai mulţi economişti să-şi îmbună­tăţească prognozele privind creşterea PIB pe întregul an 2014 spre 3% sau chiar peste acest nivel.

România a revenit însă surprinzător în recesiune tehnică, după ce economia a înregistrat două trimestre consecutive de contracţie. În trimestrul al doilea PIB-ul a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu primul trimestru, pe date ajustate sezonier, după ce în primele trei luni ale anului declinul a fost de 0,2% faţă de T4 2013. Iar analiştii au modificat deja sau se gândesc să ajusteze prognozele privind creşterea PIB din acest an spre 2-2,5%.

Pentru ca PIB-ul României să ajungă la nivelul anului 2008 (în termeni de volum), este suficient ca economia să crească cu 1,7% în 2014.  Astfel, a fost nevoie de patru ani de creştere economică, în intervalul 2011-2014, pentru a recupera o scădere de doi ani. După ce  în 2008 economia a făcut  un salt de 7,3%, nivelul real al PIB ajungând la cel mai înalt nivel de după 1989, în anii 2009 şi 2010, economia a fost însă în cădere liberă, PIB-ul prăbuşindu-se cu 6,6% şi, respectiv, cu 1,1%. Apoi, a venit 2011 cu un avans al economiei de 2,3%, pentru ca în 2012 economia să crească cu doar 0,6%, iar în 2013 saltul PIB să ajungă la 3,5%.

„Incluzând datele de PIB publicate recent, prognoza noastră pentru 2014 se reduce de la 2,7% la 2,3%. Cel mai probabil ne vom reduce prognoza pentru întreg anul în jurul valorii de 2%, însă nu mai jos de 1,7%, deocamdată“, spune Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

In primul semestru creşterea economică a încetinit la 2,4%, după ascensiunea de 3,9% din T1. Pentru a doua jumătate a anului, cei mai mulţi analişti au anticipat deja că economia ar putea să încetinească din cauza efectului de bază indus de agricultură, care a performat foarte bine anul trecut.

Scenariul de creştere a PIB în jur de 2% este susţinut de o contribuţie pozitivă din partea sectorului industrial (chiar dacă în descreştere de la un trimestru la altul, pe de o parte datorită efectului de bază nefavorabil indus de creşterea capacităţilor industriale în 2013 care au mărit baza de raportare, şi pe de altă parte datorită încetinirii creşterii cererii externe), de o revenire a consumului, dar şi de zona serviciilor IT. Construcţiile şi investiţiile implicit vor avea în continuare o contribuţie negativă, precum şi serviciile de intermediere financiară, susţine Molnar.

O revizuire a prognozei privind creşterea economică din acest an, probabil spre 2,5%, pregăteşte şi Raiffeisen Bank. „Vom reduce prognoza privind creşterea PIB în jurul a 2,5%. Aşteptăm detalii privind factorii care au generat creşterea economică foarte slabă din al doilea trimestru“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO