Eveniment

România preia de la 1 ianuarie 2019 preşedinţia Consiliului European. Percepţia presei internaţionale: „Pe măsură ce Brexit intră pe ultima sută de metri, acest colţ de lume tulburat preia preşedinţia UE”. Caracterizare dură a Premierului Dăncilă

România preia de la 1 ianuarie 2019 preşedinţia...

Autor: Răzvan Botea

23.12.2018, 01:26 5499

România preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în ianuarie 2019, în timp ce Uniunea Europeană şi SUA şi-au exprimat îngrijorările legate de statul de drept şi funcţionarea justiţiei din România, notează Bloomberg

Viorica Dăncilă, Premierul României, este caracterizată de publicaţie ca „nefiind străină de gafe” şi cunoscută în special pentru pentru erorile lingvistice care „bat la ochi”.

„Adresându-se colegilor săi din Guvern în cadrul unei întâlniri din mai, dar şi unei audienţe largi, Viorica Dăncilă a declarat mândră că <<reducem democraţia>>. În ciuda faptului că s-a corectat repede spunând că se referea la birocraţie, internetul a fost necruţător şi aceasta a fost lovită de o avalanşă de meme-uri care încă o bântuie”, scrie Bloomberg.

În timp ce ţara cu ieşire la Marea Neagră se pregăteşte să preia preşedinţia Consiliului European, multe voci din Comunitate au început să creadă că sentimentul iniţial despre Viorica Dăncilă a fost justificat. Îngrijorările în legătură cu statul de drept şi corupţia din România au condus la avertismente din partea Comisiei Europene şi SUA, la fel şi cel mai mare protest din istoria românească post-decembristă, din februarie 2017, mai notează publicaţia.

„Cel care se află la cârma acestei devieri este şeful paritidului de guvernământ, Liviu Dragnea, care trage sforile Guvernului, în ciuda faptului că acesta nu este compatibil cu funcţia de Premier pe fondul undei condamnări penale. Plannul său este de a îngrădi libertatea justiţiei de a pedepsi oficiali corupţi care au iritat aliaţii vestici ai ţării”.

„Toţi indicatorii spun că UE începe să-şi piardă răbdarea. S-ar putea să înveţe din modul în care a fost sfidată de către Polonia sau Ungaria”, spune pentru Bloomberg analistul politic de la Oxford Analytica, Michael Taylor.

Critici precum Klaus Iohannis spun că coaliţia de guvernare vrea să legalizeze practic luarea de mită şi să-şi ţină membrii partidului departe de închisoare. Sute dinter aceştia au fost acuzaţi de încălcarea legii, lucru care a determinat guvernul să  demită procurorul şef al anticorupţiei (DNA – n. red.).  Demonstraţii de stradă încă sunt, dar firave.

România a fost cotată ca a doua cea mai „rea” democraţie din Uniunea Europeană, într-un studiu al celor de la Bertelsmann Stiftung. Acelaşi scor l-a primit şi pentru nivelul de corupţie ridicat şi de transparenţă scăzut.

„Dragnea însuşi este într-o luptă de a nu intra la închisoare pentru o a doua condamnare, de data aceasta de abuz în serviciu. Următorul termen de judecată este programat pentru luna viitoare.”

Avertismentele Uniunii Europene au fost ignoare de cele mai multe ori, lucru care ar putea atrage tăieri din findurile europene pentru dezvoltare. România a primit o sumă netă de 32 de milioan de dolari din partea Uniunii Europene, de la aderarea din 2007, mai scrie Bloomberg.

Comisia Europeană a publicat astăzi raportul privind progresele pe plan naţional. România a înregistrat regrese în justiţie, iar Comisia Europeană vrea suspendarea procedurilor în cazul procurorilor.

Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. "Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

"Drept rezultat, cele 12 recomandări formulate în raportul din 2017 nu mai sunt suficiente pentru oprirea monitorizării în cadrul MCV, aşa cum fixase obiectivul preşedintele CE, Jean-Claude Juncker. Este necesar ca principalele instituţii din România să demonstreze un angajament clar în favoarea independenţei justiţiei şi combaterii corupţiei, acestea fiind elemente-cheie indispensabile; de asemenea, este necesară restabilirea garanţiilor şi sistemului de control şi echilibru la nivel naţional, pentru a acţiona când există riscul regreselor", precizează Comisia Europeană.

Pentru remedierea situaţiei, Executivul UE recomandă României "să suspende imediat aplicarea legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă" aferente. De asemenea, Bucureştiul este îndemnat să ţină cont în totalitate de recomandările formulate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), precum şi de cele ale Comisiei Veneţia şi ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO).

Comisia Europeană recomandă României "să suspende imediat toate procedurile în derulare de numire ori revocare a procurorilor de rang înalt".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO