Eveniment

România primeşte o lovitură grea de la CEDO: Statul român trebuie să plătească despăgubiri de aproape 10 mil. euro în scandalul retrocedărilor abuzive

România primeşte o lovitură grea de la CEDO: Statul...

Autor: Petru Mazilu

23.10.2020, 13:12 379

CEDO s-a pronunţat săptămâna aceasta în trei cauze împotriva României şi a stabilit despăgubiri în valoare totală de aproape 10 milioane de euro. Conducerea Asociaţiei pentru Proprietate Privată anunţă că vor urma alte condamnări deoarece România nu a modificat legislaţia în domeniul retrocedărilor.

Potrivit lui Calin Ispravnic, preşedintele Asociaţiei pentru Proprietate Privată, în ultimele zile la CEDO au fost stabilite despăgubiri totale de 9.879.618 euro în favoarea foştilor proprietari de imobile preluate abuziv. Concluzia lui Ispravnic este că vor mai fi şi alte condamnări ale statului român deoarece judecătorii nu calculează despăgubirile prin aplicarea jurisprudenţei europene.

De asemenea, statul nu a modificat legislaţia, aşa cum au solicitat instituţiile europene.

„Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, organism care supraveghează punerea în executare a hotărârilor Curţii Europene, i-a solicitat României să ia măsurile urgente care se impun şi să transmită, până la 31 mai 2019, stadiul soluţionării acestor dosare, însă statul român nu a avut nicio reacţie în acest sens. Nici modificări legislative nu s-au adus, astfel încât va continua seria condamnărilor la CEDO şi despăgubirea foştilor proprietari cu valoarea de piaţă a imobilelor preluate de statul comunist şi vândute, în cea mai mare parte chiriaşilor în anii `90”, susţine Calin Ispravnic, preşedintele Asociaţiei pentru Proprietate Privată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO