Eveniment

România, prinsă între UE şi SUA în afacerea avioanelor

România, prinsă între UE şi SUA în afacerea avioanelor

Foto Adrian Stoicoviciu

Autor: Adrian Cojocar

04.09.2012, 00:05 1855

România este prinsă între lobby-ul tot mai agresiv al Uniunii Europene şi poziţia sa de aliat strategic cu SUA în afacerea avioanelor de luptă, fiind pusă acum pe poziţia de a răs­punde unei scrisori de la Comisia Europeană în legătură cu respectarea transparenţei în organizarea de licitaţii pentru achiziţii de tehnică militară.

"România (...) pare că va intra într-o nouă con­fruntare cu Bruxellesul, alăturându-se Bulgariei şi Cehiei, aflate pe o listă a unor ţări care au fost avertizate în legătură cu transparenţa achiziţiilor în domeniul apărării", scrie corespondentul de la Praga al revistei britanice Business New Europe (BNE), precizând că instituţia europeană a confirmat pentru BNE că a transmis scrisori celor trei guverne subliniind obligativitatea respectării legislaţiei Uniunii Europene (UE) în domeniu, citat de Mediafax.

Cei mai mari pro­ducători de avioane de luptă, precum grupul american Lockheed Mar­tin, consorţiul EADS sau grupul sue­dez Saab au făcut un lobby puternic în ultimii ani pentru a pune mâna pe miliardul de euro vehiculat de autorităţi ca fiind bugetul disponibil pentru achiziţia de avioane de luptă.

De la anunţul iniţial privind planul de înzestrare al României cu avioane de luptă, aceste grupuri s-au întrecut în oferte şi le-au îmbunătăţit pe parcurs în speranţa că vor fi luate în calcul de oficialii români.

Înzestrarea cu avioane de luptă are o puternică miză atât politică, care poate să apropie sau să îndepărteze România de SUA sau UE, dar şi una economică datorită offset-ului din aceste acorduri de achiziţii militare, care pot egala sau chiar să depăşească valoarea echipamentelor achiziţionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO